Uitreiking Benner Prijs 2017

Kunstenaar Pedro Bakker (1952) uit Schettens is dit jaar de winnaar geworden van de Gerrit Bennerprijs. Deze tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst werd vrijdagmiddag 3 november uitgereikt in het Fries Museum in Leeuwarden.

Bakker won de prijs voor de ontwikkeling die zijn werk de laatste twee jaar heeft doormaakt. Hij kreeg een geldbedrag van vierduizend euro en een tentoonstelling van zijn werk in het Fries Museum. De kunstenaar verbleef de afgelopen jaren in China. De kleurrijke en uitdagende tekeningen die hij daar heeft gemaakt zijn tot en met 31 december te zien in het museum.

Verhalenverteller
De jury van de Gerrit Bennerprijs is onder de indruk van Bakkers klassieke tekenstijl en scherpe, kleurrijke werken: ‘De tekeningen kenmerken zich door een rauwe figuratie en grote mate van directheid. Ze getuigen van ambacht, terwijl inhoudelijk voortdurend naar frictie wordt gezocht. Bakkers werk gaat een urgente relatie aan met de huidige tijd en samenleving, waarin het beeld van ‘de ander’ gepaard kan gaan met ongemak en wrijving.’ Bakker wordt een verhalenverteller genoemd die zich blijft vernieuwen zonder zijn herkenbare signatuur te verliezen.


Gerrit Bennerprijs

De Gerrit Bennerprijs is door de provincie Fryslân in het leven geroepen om het beeldende kunstklimaat een impuls te geven. Met de prijs wil de provincie Fryslân de aandacht voor de beeldende kunst onder het publiek vergroten. Om in aanmerking te komen voor deze prijs moet de beeldende kunstenaar in Friesland wonen en/of werken.


De Gerrit Bennerprijs wordt in opdracht van de provincie Fryslân uitgevoerd door Keunstwurk en het Fries Museum.