Toneelschrijfcursus

Dit najaar start Keunstwurk, in samenwerking met Tryater, een nieuwe toneelschrijfcursus voor beginners en één voor meer gevorderde schrijvers. Met bekende toneelschrijvers Eelco Venema en Tjeerd Bisschof en artistiek leider Ira Judkovskaja als docenten.

VERDIEPINGSCURSUS: DRAMATURGIE EN VOORSTELLINGSANALYSE 

Ben je al actief als toneelschrijver maar ben je op zoek naar verdieping of nieuwe inspiratie? In deze cursus ga je onder leiding van Tjeerd Bisschoff aan de slag met dramaturgische kaders. Daarnaast bezoek je samen met Ira Judkovskaja twee voorstellingen in de Stadsschouwburg de Harmonie, omdat daarna vanuit het perspectief van een regisseur naar de tekst te kijken. De cursus wordt afgesloten met een schrijfdag onder leiding van Eelco Venema.

Cursusdata:
- Woensdag 27 september van 19.00 -22.00 uur bij Keunstwurk
- Woensdag 11 oktober van 19.00 – 22.00 uur bij Keunstwurk 
- Woensdag 18 oktober voorstellingsbezoek Toneelgroep Oostpool met nabespreking 
- Zaterdag 21 oktober voorstellingsbezoek 'Wat jo wolle' van Tryater met voorbespreking
- Woensdag 1 november voorstellingsbezoek 'Mug met de gouden tand' met nabespreking
- Zaterdag 4 november van 10.00 – 17.00 uur schrijfdag op locatie (volgt)

Kosten:
€ 225,- per deelnemer (inclusief voorstellingsbezoeken)

DOCENTEN
Eelco Venema
. Eelco Venema is regisseur, acteur en toneelschrijver. Hij is bekend als acteur bij Tryater en regisseur van o.a. het Berne Iepenloftspul en De Passant. Hij heeft zijn eigen theatercollectief HOMSK, waar hij zelf de stukken voor schrijft zoals ‘So Happy Together’. Teksten die zoals hij zelf zegt “dicht op de huid zijn geschreven”. www.homsk.nl

Tjeerd Bisschoff. Tjeerd Bisschoff is docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij schreef o.a. voor Huis aan de Amstel, Toneelgroep Dorst, Kwatta, Onafhankelijk Toneel, Bellevue lunchtheater, Wederzijds, De wetten van Kepler, en Tryater. Stukken van hem zijn : Een vijand van niks, Drang, Kortsluiting en Winterkoorts. Deze zomer speelt zijn stuk ‘Koning van het Grasland’ bij Pier21. Deze voorstelling zal als voorbeeld gebruikt worden tijdens de cursus. Wij raden deelnemers aan om deze voorstelling ter voorbereiding te gaan zien.

Ira Judkovskaja. Ira Judkovskaja (Moskou, 1975) werkte na de Regie Opleiding te Amsterdam bij verschillende gezelschappen en productiehuizen in Nederland (o.a. het NNT en de Toneelschuur). Sinds 2008 is zij artistiek leider van Tryater. 

Inspiratievoorstelling “Wat jo wolle”
Op zaterdag 21 oktober vertellen Tatiana Pratley en Wessel de Vries over de totstandkoming van de toneeltekst van “Wat jo wolle”. Een voorstelling over de steeds grotere rol van de burger. We mogen steeds meer kiezen en invloed uitoefenen, maar wat levert dat op? Deze avond is zowel voor de deelnemers van de kennismakingscursus als voor de deelnemers voor de cursus gevorderden. 

Vragen?
Mail je vraag naar keunstwurkplein@keunstwurk.nl

Links: Eelco Venema       Midden: Tjeerd Bisschoff          Rechts: Ira Judkovskaja


De TONEELSCHRIJFCURSUS VOOR BEGINNERS zit vol!

Lijkt het je altijd al leuk om een toneelstuk te schrijven, maar weet je niet hoe dat moet? In deze cursus leer je van toneelschrijver en regisseur Eelco Venema de basisvaardigheden van het toneelschrijven.

Thema's die aan bod komen, zijn:
- T
oneeltekst vs literatuurtekst
- Toneelstijlen / keuze van taal
- S
tructuur theatertekst
- U
itgangspunt schrijven: hoe start je een tekst? Hoe schrijf je een synopsis? Hoe krijg je eigenheid in het schrijven? 

Cursusdata
Data: woensdag 27 september, 4 oktober, 11 oktober en 1 november 
Tijd: van 19.30 - 22.00 uur
Locatie: Tryater
- Zaterdag 21 oktober bezoek aan voorstelling 'Wat jo wolle' van Tryater met voorbespreking in Schouwburg De Lawei in Drachten

Kosten:
€ 125,-  per deelnemer (incusief bezoek voorstelling 'Wat jo wolle')

Foto header  © Tryater  'Wat jo wolle'