Cultuureducatiefestival

Educatie PO VO MBO HBO Kunstvak

Elk jaar organiseren we een Cultuureducatiefestival. Een inspiratiefestival, waar we kennis delen en laten zien welke actuele thema’s er spelen en met welke methodieken we werken. En hoe we samen met scholen, kunstencentra, gemeentes, schoolkoepels en het culturele veld cultuureducatie duurzaam en betekenisvol maken in Friesland.

Cultuureducatiefestival Friesland 2023: Het is aan ons

We leven in een snel veranderende wereld en dat merken we overal, ook in de klas. Hoe zorg je voor verbinding? Met jezelf, met anderen en de wereld? Hoe kunnen kunst en cultuur je hierbij helpen?

Tijdens het Cultuureducatiefestival op 2 november 2023 gingen we dieper in op deze vragen en verkenden we de mogelijkheden. Filosoof en schrijver Stine Jensen trapte af om 15.00 uur met de lezing: ‘Faalmoed: Hoe blijf je zacht en open in woedende en woelige tijden?’ Daarna konden de bezoekers diverse workshops volgen over o.a. empathie, burgerschap, waarom kunst zo behulpzaam is bij leren (Mark Mieras), film als bron voor gesprek, duurzaamheid, talent of taal. Na het avondeten zorgde Circus Andersom voor een knallende afsluiting.

Tijdens het festival hebben we samen verkend hoe we vanuit kunst en cultuur een bijdrage kunnen leveren aan de vraagstukken die nu spelen. We hebben het allemaal in ons om iets van waarde te maken en als we de krachten bundelen kunnen we het verschil maken. Het is aan ons!

Cultuureducatiefestival Friesland werd in 2023 georganiseerd door Keunstwurk en Kunstkade. Het thema ‘Het is aan ons’ is geïnspireerd op het boek en het gedachtegoed van Merlijn Twaalfhoven.

Cultuureducatiefestival Friesland 2022: Ik, Wij, Wereld

Het festival op 22 september 2022 werd geopend door Anne Graswinckel (adviseur innovatie) met een keynote over Ik, Wij, Wereld. IK gaat over wie je bent, je talent, je taal, je expressie. WIJ gaat over het samen doen, over empathie en compassie en WERELD gaat over hoe je je verbindt met de wereld en over duurzaamheid. Het zijn de ingrediënten voor betekenisvolle cultuureducatie.

Tijdens zes workshops hebben de bezoekers ervaren hoe cultuureducatie verbonden kan worden aan ‘Ik, Wij, Wereld’ en hoe de kunstenaarsmindset (anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken) daarbij ingezet kan worden.

De workshops werden begeleid door Froukje Geerts, adviseur kennis en talent, en onze cultuurverbinders: Heleen van der Peet, Trieneke Verbeek, Daniëlle van Peer, Wessel Spijkerman, Inger van Til en Eva Eggens. Ze zijn ons belangrijkste contact met de scholen. Ze inspireren, begeleiden, adviseren en dagen de school uit om (meer) plezier, kwaliteit en vernieuwing te brengen in het cultuuronderwijs.