Theun Plantinga

Theater

Samenvatting

Acteur/Zanger, Poppenspeler, Regisseur, Theaterdocent en Trouwambtenaar!

Zijn theaterdebuut beleefde hij in 2003 bij het Friese Tryater waar hij de familievoorstelling ‘It mirakel fan Hansje Brinker’ speelde in een regie van Bruun Kuijt. Zijn landelijke debuut volgde kort daarop bij de Firma Rieks Swarte in ‘De Groote Storm’. Na diverse muziektheatervoorstellingen als ‘De Gebroeders Leeuwenhart’, ‘Het huisje dat verhuisde’ en 'Uh...zoek woord' maakte hij bij Tryater zijn muzikale afstudeervoorstelling over huiselijk geweld; ‘Rake Klappen’. Deze voorstelling beleefde 3 reprises, speelde in de Tweede Kamer en kwam in 2011 uit op dvd.

Theun speelde in een reeks succesvolle landelijke tours en tv producties, zoals: 'De kleine kapitein' , 'Schateiland', de mini-musical 'Meneer Dinges', 'De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen´, 'Achtste groepers huilen niet' (winnaar Musicalworld Award) en ´De 101 Dalmatiërs´, ‘Jip en Janneke, de Mjoeziekul’, 'Os en Ezel', 'Koekeloere', 'Dribbel', 'Project Scheet!', 'Bonifatius', 'Afblijven', Annie M.G. Schmidt's 'Minoes', 'Ik, Martinus' een nieuwe Rockopera, de 'PoieszREVUE', 'Hotel de grote L', 'Afblijven op school', 'Afke's Elfde', het tv programma 'Het Klokhuis', 'SeksTips, wat je van nichten leren kan' en 'Tina de Musical'.

In het kader van 'Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa' is Theun te zien in een drietal openluchtvoorstellingen: 29 juni t/m 1 juli - de opera 'Altyd Seumer' (http://www.bildtseaardappelweken.nl), 30 juli - de kaatsshow 'HeeDaar' als opening van het PC kaatsen te Franeker (https://bit.ly/2rdVAtM) en 13 t/m 16 sept. - de rockopera 'The Who's Tommy (www.rockoperatommyjoure.nl) waarin hij te zien is in de titelrol van Tommy.

Daarnaast is Theun zanger en was hij in ´09-´10 Kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2, was hij hét Friese gezicht voor de Ov-chip commercial en werkt hij als workshopdocent en regisseur.
Als regisseur maakte hij ‘Tet Rozendal sjongt Marlene Dietrich’, ‘Merlijn de tovenaar’, ´Liedjes van Louis Davids´, ´Bloodbrothers´ (winnaar Gouden Gurbe 2011 Publieksprijs), ‘Koning van Katoren’ (nominatie Musical Award 2013 'Beste Creative Prestatie in een kleine musical'), 'Waden' en ‘Bak’, de speelfilm die in 2015 op Omrop Fryslân werd uitgezonden en in een aantal Friese bioscopen te zien was. Theun is daarnaast de vaste regisseur van het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam en in 2017 regie-assistent en muzikale coach voor de telefilm 'Get Lost', die op 14 maart 2018 op de Publieke Omroep te zien is.
In 2012 presenteerde Theun zijn eerste single 'Sûnder dy'. Eén van de mooiste liedjes uit zijn eerste solovoorstelling 'Grutte Jonge' waarmee hij door Nederland tourde in 2012. In de jaarlijkse 'Fryske top 100' lijst kwam de single binnen op nummer 69.
Zanglessen volgde hij bij Ellen Bakker, Jimmy Hutchinson en Ivar Costenoble.