Maria van Everdingen maakte dit beeld eind jaren ’60 voor de nieuwe openbare lagere school in Ferwert, in het kader van de één-procentregeling. Het werk is uit Joegoslavisch zandsteen gehouwen (149 × 60 × 50 cm) en toont een lezend jongetje met daarboven vliegende wilde ganzen – een verwijzing naar het verhaal van Nils Holgersson en de wereld die zich via onderwijs opent voor kinderen.
Van Everdingen koos bewust voor de gans als symbool: “Vliegtuigen en raketten veranderen steeds, maar een gans blijft altijd hetzelfde.” Op 13 augustus 1968 werd het beeld onthuld door twee kinderen, in aanwezigheid van burgemeester W. van Mourik. Hij prees het werk als aansprekend voor jong en oud en een verrijking voor het nog beeldenarme Noord-Friesland.
Maria Johanna van Everdingen (De Bilt, 1913 – Scharnegoutum, 1985) studeerde vrije grafiek aan de Rijksakademie in Amsterdam en vervolgde haar opleiding beeldhouwen aan de Frauenakademie in Wenen. Na de annexatie van Oostenrijk in 1938 keerde ze terug naar Nederland, waar ze tijdens de oorlog actief was in het kunstenaarsverzet van Gerrit Jan van der Veen.
Na de oorlog studeerde ze in Stockholm en woonde vervolgens tien jaar in Wenen. In 1958 keerde ze terug naar Nederland, vestigde zich in Bergen (NH) en verhuisde in 1965 naar Friesland. Haar laatste jaren bracht ze door in Loënga bij Scharnegoutum.