Open Call overzicht

Kunstenaars & Makers

Hier vind je een overzicht van open calls, die interessant zijn voor professionele kunstenaars en makers. We proberen het actueel te houden, maar als je iets mist dan horen we het graag. Alvast bedankt!

update juli 2024

Museum Heerenveen
Van 26 oktober 2024 t/m 2 februari 2025 vindt de tentoonstelling 100 jaar is niets!, over het leven en werk van Louis Le Roy plaats in Museum Heerenveen. Voor deze unieke tentoonstelling schrijft het museum een open call uit voor kunstenaars uit verschillende disciplines die werken aan de thema’s proceskunst, het ecokathedrale denken en/of de samenwerking tussen mens en natuur.
Wij zijn op zoek naar geëngageerde beeldend kunstenaars uit verschillende disciplines die hun werk willen tonen op de tentoonstelling over het ecokathedrale denken van Louis le Roy. Of je schildert, installaties maakt, werkt met video of geluid of performances, wij staan overal voor open. Je werk kan zowel in het museum of in één van onze buitenruimtes geëxposeerd worden. Iedere beeldend kunstenaar die de beeldende kunst beroepsmatig uitoefent kan meedoen, van jonge makers tot ervaren kunstenaars. Belangrijk is dat je met jouw werk onze bezoekers een nieuwe kijk op het thema geeft.
Deadline 15 juli 2024.
Meer informatie vind je hier.

BERNARDINE DE NEEVE-PRIJS 2024
In het voorjaar van 2025 wordt voor de tiende keer de Bernardine de Neeve-prijs van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG) uitgereikt. De Bernardine de Neeve prijs is in Nederland de enige grote prijs die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Kunstenaars die glas gebruiken in hun kunst kunnen meedingen naar deze prestigieuze prijs. Belangstellende kunstenaars, ongeacht leeftijd, kunnen een fotoselectie van maximaal acht werken opsturen, voorzien van een beschrijving, een cv en een motivatie waarom voor het materiaal glas is gekozen.
Deadline: 1 augustus 2024.
Meer informatie vind je hier.

Fotowedstrijd Fort Sabina
Welkom bij Project ’44: een spannende fotowedstrijd, exposities en evenementen rondom het thema VRIJHEID. Dit initiatief van stichting Fort Sabina vindt plaats tijdens de Kunst en Monumenten Route Moerdijk 2024. We combineren historische foto’s van de bevrijding met hedendaagse creaties. We dagen alle beeldmakers uit om mee te doen en te laten zien wat vrijheid voor jou betekent. Belangrijk is dat je beeld het verplichte onderwerp (vrijheid) op een aantrekkelijke en creatieve manier presenteert. Je werk kan een foto, video, AI-based beeld of stop motion zijn. De beste werken worden in september geëxposeerd op Fort Sabina. Doe mee en laat je creativiteit zien!
Deadline: 1 augustus 2024.
Meer informatie vind je hier.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2025
Ook dit jaar moedigt Zijne Majesteit de Koning jonge schilders aan in hun werk als kunstenaar. Voor de 154ste keer gaat de Open Call voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst van start. Maak jij beeldende kunst, ben jij jonger dan 35 jaar en wonend in Nederland? Eén van de oudste kunstprijzen van Nederland: de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, biedt een podium en springplank voor jouw carrière. Kunstenaars als als Toorop (1887), Jan Sluijters (1904), Jan Dibbets (1974), Natasja Kensmil (1998), Raquel van Haver (2018), Bobbi Essers (2023) gingen je al voor.
Vanaf 2025 zal Z.M. de Koning de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst jaarlijks in januari uitreiken. De bijkomende tentoonstelling van de werken van de winnaars en genomineerden zal te zien zijn t/m maart in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
Deadline: 31 augustus 2024.
Meer informatie vind je hier

Open Call beeldende kunst Amersfoort
Gemeente Amersfoort verstrekt elk jaar een opdracht voor het uitvoeren van een beeldend kunstproject in Amersfoort. Het kunstproject heeft een sterk concept, inspireert en is realiseerbaar. Het project wordt eenmalig gerealiseerd en uitgevoerd in Amersfoort in 2025. Onder een beeldend kunstproject verstaan we alle kunstuitingen op een of meerdere gebieden van teken-, schilder- en grafische kunsten, beeldhouwkunst, (sociale) sculptuur en installatiekunst, conceptuele kunst, performancekunst, niet-traditionele vormen van beeldende kunst, fotografie, audiovisuele, digitale en (nieuwe) mediakunst, beeldende kunsttoepassingen en kunst in de openbare ruimte. Met de Open Call wil Gemeente Amersfoort een opdracht verstrekken voor een tijdelijk kwalitatief hoogstaand beeldend kunstproject in Amersfoort met een sterk concept en uitgevoerd door professionele kunstenaars.
Deadline: 22 september 2024.
Meer informatie vind je hier.

Symbio Kunstprijs
Stichting Symbio organiseert voor de derde keer de Symbio Kunstprijs via een open call. De stichting nodigt beeldend kunstenaars uit die nieuwe perspectieven kunnen bieden op ingewortelde tradities. Makers die de durf hebben om een beeld te schetsen van een wereld in transitie naar een duurzame toekomst. Deze open call is een samenwerking tussen Stichting Symbio, Oerol Festival en Arcadia-Paradys. Het winnende werk wordt in juni 2025 gedurende tien dagen gepresenteerd tijdens Oerol op Terschelling. Daarna is het tot en met eind augustus 2025 te zien op de internationale beeldende kunsttentoonstelling Paradys in Leeuwarden, deel uitmakend van Arcadia 2025. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt meegenomen hoe en in welke mate het ontwerp zich verhoudt tot de bijzondere locatie op Oerol, maar ook in welke mate het werk verplaatst en/of opnieuw te realiseren valt in Paradys.
Naast alle exposure op beide evenementen bestaat de prijs uit twee geldbedragen: een bedrag van €7.500,- als kunstenaarshonorarium en een bedrag van maximaal €15.000,- voor de realisatie van het kunstwerk. Beide bedragen zijn inclusief btw.
Deadline: 1 november 2024.
Meer informatie vind je hier.​

Seed Grant Stichting Stokroos
Een ontwikkelbijdrage voor jonge en opkomende visuele makers.
Je hebt de eerste cruciale jaren in je loopbaan als vormgever, ontwerper of beeldend kunstenaar doorgemaakt en je hebt een consistent oeuvre en cv opgebouwd. Bovendien koester je een bijzonder plan waarmee je een duidelijke artistieke of maatschappelijke impact beoogt. Dan is de Seed Grant misschien een mogelijkheid voor jou.
Aanvragen kan doorlopend, maar zodra het beschikbare budget benut is, sluit de aanvraagmodule voor dat kwartaal. We leggen je voorstel aan minimaal één vakinhoudelijk expert uit onze poule van adviseurs voor en streven ernaar je aanvraag in 4 weken te behandelen.
De aanvraagmodule opent weer op 1 april 2024.
Meer informatie vind je hier.

Pakje Kunst
Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht worden gebracht in de eigen regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts €4. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan €3. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen.
In Friesland is er een automaat in Leeuwarden en in Drachten.
Iets voor jou? Voor meer informatie klik hier!

Open calls

Meer weten of heb je tips?