18 juli 2024

Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2024 is opengesteld

Kunstenaars & Makers Nieuws

foto: Erikjan Koopmans

De leden van de adviescommissie voor de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2024 zijn benoemd door provincie Fryslân. Ontwerpers en vormgevers kunnen zich vanaf 18 juli aanmelden voor deze prijs die voor de 12e keer wordt uitgereikt. Aanmelden kan tot en met 1 september 2024.

De Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving is een vormgevingsprijs voor alle ontwerpers en vormgevers. Het ontwerpproces, de waarde en relevantie voor de gebruiker en de maatschappij staan hierbij centraal. De prijs stimuleert het vormgeversklimaat in Fryslân.

De winnaar ontvangt een oorkonde en een bedrag van € 5000,-. Daarnaast zijn er vijf bedragen van € 500,- beschikbaar voor eervolle vermeldingen. De prijsuitreiking is op 11 december 2024.

Adviescommissie

Een adviescommissie beoordeelt de inzendingen op ontwerpproces, het idee achter het ontwerp, beeldende kwaliteit en produceerbaarheid. De adviescommissie bestaat dit jaar uit vijf leden:

  • Volken de Vlas, ontwerper en producent van beeldend werk en designproducten;
  • Arnout Meijer, schrijver, ontwerper en producent van design, kunst, en architectuur;
  • Lisa Sportel, ontwerper en docent grafisch ontwerp en concept aan Academie Minerva;
  • Bert Looper, historicus en publicist van boeken en artikelen over kunst, design en geschiedenis;
  • Debbie Wijskamp, ontwerper en producent van handgemaakte interieurproducten en eigenaar van een atelierruimte en galerie.

Reglement

Reglement voor deelname Vormgevingsprijs Fryslân 2024

Aanmelden

Aanmelden kan alleen als de opdrachtgever of ontwerper in Fryslân gevestigd is.

Deelnemers aan deze prijs kunnen een hiervoor samengestelde portfolio per ontwerp/ product met een motivatie t/m zondag 1 september 2024 uploaden via het aanmeldformulier.

Over de Vredeman de Vriesprijs

De Vredeman de Vriesprijs wordt ieder jaar uitgereikt; het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. De commissie van 2024 mag zich in de categorie Vormgeving verdiepen. De prijs is een initiatief van Provincie Fryslân en wordt georganiseerd door Keunstwurk.

Hans Vredeman de Vries
De prijs is vernoemd naar Hans Vredeman de Vries. Deze architect, planoloog, tekenaar en kunstenaar is in 1527 in Leeuwarden geboren. Daarnaast staat hij bekend als de grondlegger van de Antwerpse Renaissancestijl

Winnaars Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving

JaartalWinnaarBijdrage
2021Inrichtingsteam: Babke Dekker (Hofmeijer Dekker Ontwerpers), Johan van Gent (Stichting Erfgoed & Publiek) en Jos Blomsma (Terwisscha & Wagenaar | Vormburo). Expositie in het Kennis- en ynformaasjesintrum Hegebeintum
2019Elmo Verwijs fan Studio Elmo VermijsFoar it ûntwerp Gegrond
2017Ontwerp: Studio INAMATT, Pingjum. Opdrachtgever: Matsura Museum Hirado en de Nederlandse ambassade in JapanSweet Nothing. Een reeks producten voor een Japanse theeceremonie.
2015Ontwerp: Claudy Jongstra Opdrachtgever: Natlab/Plaza Futura, EindhovenWandbekleding voor de ‘Denkkamer’.
2013Ontwerp: NRJ Architectuur, Nynke-Rixt JukemaDowetil, meubels voor ús atelier.
2011Ontwerp: Gjalt Pilat Opdrachtgever: Pilat en Pilat ProduktiesTafelserie ‘Pake Sytse’.
2009Ontwerp: BHW Ontwerpers / Rudmer van Hulzen Opdrachtgever: Openbaar Ministerie Arrondissementsparket LeeuwardenJaarverslag 2006 / Jaarplan.
2007Ykje Hibma, Durk Kramer, Bastiaan Blaauw en Maaike de Vreeze Opdrachtgever: MOS (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland)Multifunctionele tienerplek ‘Binnenboard’.
2005Claudy Jongstra, Spannum‘Cherry Blossom’, grote vilten luiken ontworpen voor het Amsterdams Lloyd Hotel.
2003Ontwerp: Hella Jongerius, Marcel Wanders en Jurgen Bey Opdrachtgever: Koninklijke Tichelaar, Makkum‘Nothing New’ (productinnovatie: Delfts aardewerk een nieuw gezicht gegeven.
2001Hanshan Roebers Opdrachtgever: gemeente TytsjerksteradielMonument ‘De boot van toen’.

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met: