12 september 2024

Verkiezing Filmleraar van het Jaar

Educatie PO VO Nieuws

Ben jij leraar en zet je film actief in tijdens jouw lessen?
Doe mee aan de verkiezing en wie weet word jij wel Filmleraar van het Jaar ’24/25!

De Filmleraar van het Jaar verkiezing zet leraren in de spotlights die film toepassen. Het is een leraar die lessen via film aantrekkelijk maakt voor leerlingen en film bewust inzet, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Het zijn leraren die leerlingen met film activeren en film inzetten om aan lessen vorm te geven. Het kan een leraar van groep 1 zijn, een leraar Engels, Biologie of Kunst, noem maar op!
Ben of herken jij jezelf of iemand hierin? Meld je dan aan!

Waarom?
In een wereld waar jongeren dagelijks worden omringd door films en bewegende beelden, van hun telefoon tot het klaslokaal, heeft filmeducatie nog niet altijd een vaste plek in het onderwijs. Dit onderstreept de cruciale rol van leraren die kinderen en jongeren begeleiden in het medialandschap. Om dit belangrijke werk te erkennen en te vieren, wordt al zeven jaar de titel Filmleraar van het Jaar toegekend.

Wat houdt de verkiezing in?
Het Netwerk Filmeducatie, in samenwerking met de regionale Filmhubs, zoekt naar filmleraren in het PO, VO en MBO die op bijzondere wijze film inzetten om leerlingen te helpen betekenis te geven aan de beelden die hen omringen. De verkiezing begint met regionale voorrondes, waarbij zes finalisten worden geselecteerd. Deze finalisten strijden vervolgens om de landelijke titel van Filmleraar van het Jaar 2024/2025.

Keunstwurk is partner van Filmhub Noord.
Informatie over de verkiezing en het nomineren van een filmleraar vind je op filmleraarvanhetjaar.nl.