Voorbij de vierde wand

Amateurkunst Muziek Dans Theater Zang

Pilotregeling – Nationaal Akkoord Amateurkunst

Het Fonds Cultuurparticipatie heeft voor de periode 2024 – juli 2025 een pilotregeling opgezet voor de ondersteuning van Amateurkunst. Keunstwurk heeft hier een aanvraag op ingediend genaamd ‘Voorbij de vierde wand’ en deze is tot onze grote blijdschap gehonoreerd.

Hierdoor is er budget vrijgekomen om het veld te ondersteunen en op zoek te gaan naar de beste ondersteuningsmethode. De gemeente heeft ook een financiële bijdrage geleverd waardoor we goede ondersteuning kunnen bieden. 

Wat houdt deze pilot in?

In vier verschillende gemeentes in Friesland testen we drie verschillende methodes, hierin zijn we opzoek naar de beste ondersteuningsmethode voor de toekomst. De vier gemeentes waar de pilot uitgevoerd wordt zijn; Ooststellingwerf, Waadhoeke, Smallingerland en Leeuwarden.  

In Ooststellingwerf en Waadhoeke ondersteunen we vier tot zes verenigingen intensief bij hun grootste uitdagingen voor de toekomst. In Smallingerland werken we volgens de Mienskipsmethode en kijken we met de cultuurmakers samen naar kansen. In Leeuwarden werken we volgens de ontwerpende aanpak waarbij we kunstenaars verbinden aan een maatschappelijke vraagstuk waarbij ook de samenwerking met het amateurkunstveld wordt gezocht.  

Leeuwarden – Ontwerpteam

Een ontwerpteam van vijf personen onderzoekt samen met Keunstwurk de jongerenproblematiek in de gemeente Leeuwarden. We vragen ons af hoe de toekomst van de amateurkunst eruit zou kunnen zien. Door vanuit een andere blik naar het veld te kijken komen we tot vernieuwende ideeën.

De vijf personen die in het ontwerpteam zitten zijn:
Anne Brouwer | Ontwerper/ programmamaker
Daniel Tuem | Organisator maatschappelijke projecten
Wietske Lycklama à Nijeholt | Beeldend Kunstenaar
Koen Schipper | Bedenker van Mooie Dingen Makers
Afrida Adema | Fotograaf

Ontwerpteam Leeuwarden Ontwerpteam Leeuwarden - pilotregeling Nationaal Akkoord Amateurkunst

Dit team gaat met Keunstwurk aan de slag met drie thema’s die spelen in de gemeente Leeuwarden. Te weten: jeugdproblematiek (eenzaamheid, individualisering, kansengelijkheid), inclusie en amateurkunst-beoefening van de toekomst.

We gaan op zoek naar trends in de gemeente, wat speelt er? Wat wordt er al gedaan met deze onderwerpen? Wat is het beleid van de gemeente? Hoe kunnen we hier gezamenlijk in optrekken? En hoe ziet de toekomst er uit van de amateurkunst met betrekking tot jongeren? We dagen de ontwerpers uit om zo vrij mogelijk en conceptueel plannen uit te werken.  

Onderzoeksvraag

Tijdens de eerste ontwerpsessie bespraken we de onderzoeksvraag: Hoe ziet de toekomst van de vereniging eruit, vooral in relatie tot jongeren? De sfeer was open en inspirerend, met een levendige discussie die leidde tot pitches aan een panel. Tot mei 2025 worden plannen uitgevoerd.

Smallingerland – Open call & enquête

Ben jij actief in de cultuursector in Smallingerland? Keunstwurk zoekt enthousiaste cultuurmakers. Dit is je kans om samenwerkingen aan te gaan en jouw project met financiële ondersteuning te realiseren. Kom op 10 oktober naar de Sluisfabriek in Drachten voor meer informatie, kennismaking en een borrel. 

Meld je hieronder aan voor de netwerkborrel

Loop jij tegen dingen aan, of mis je iets in deze gemeente op het gebied van cultuur? Praat mee over hoe het beter kan in Smallingerland! Vul deze enquête in. 

Beeld algemeen Voorbij de vierde wand

Ooststellingwerf & Waadhoeke

In de gemeenten Waadhoeke en Ooststellingwerf gaan we nauw samenwerken met verschillende verenigingen om vraagstukken binnen de verenigingen in kaart te brengen. Experts worden voor een aantal maanden aan de verenigingen gekoppeld om samen deze uitdagingen aan te gaan. Dit project loopt tot juli 2025. 

Tijdens een startbijeenkomst in Ooststellingwerf zijn verenigingen uitgenodigd om hun kansen en uitdagingen te verkennen middels het spelen van It Kânseboerd. De start in Waadhoeke vindt dit najaar plaats.