15 juni 2023

Kunstenaarsmindset verbindt kunst, wetenschap en techniek

Educatie PO Nieuws

Op basisschool Prins Bernhardschool in Kollum (onderdeel van Arlanta) is afgelopen schooljaar gewerkt aan een maakplaats. Een vrij lokaal is omgetoverd tot een inspirerend atelier met o.a. handgereedschap, knutselmateriaal en programmeerbare Lego.

Op dinsdag 23 mei hebben meimakker Jeroen Deen en Thijs van der Kaaij van Steamlabs samen met het team het project afgetrapt. Met de kunstenaarsmindset als uitgangspunt hebben ze de leerkrachten uitgedaagd aan de slag te gaan met een vaderdagcadeau. De nadruk lag hierbij op het proces en een succesmoment: je leert iets door het te doen en je neemt iets leuks mee naar huis. Ook het zogenaamde obstakel – wezenlijk onderdeel bij de kunstenaarsmindset – was aanwezig. Het vaderdagcadeau mocht je niet zelf maken, dat werd overgelaten aan een robot. Die dus ook eerst gebouwd moest worden.

Na de zomervakantie zijn er zes dagen ingepland waarbij Jeroen samen met de leerkrachten aan de slag gaat om met de klassen de nieuwe mogelijkheden te verkennen. De onderzoeksvraag hierbij is hoe de kunstenaarsmindset de leergebieden kunst, wetenschap en techniek met elkaar kan verbinden.

Meer weten?