Basisopleiding koordirigent Fryslân

Amateurkunst Zang Cursus
Datum woensdag: 7 februari - 3 april 2024
Tijd 19:30-22:00 uur
Locatie Heerenveen en Haskerdijken
Voor wie geïnteresseerden
Prijs € 85.00

De basisopleiding koordirigent Fryslân bestaat uit een 8 wekelijkse lessenserie waarin kennis wordt gemaakt met de basisvaardigheden en basiskennis die je nodig hebt als koordirigent. Denk aan slagtechniek, gehoorvorming, repertoire, algemene muzikale kennis en dergelijke. Deze vaardigheden zorgen voor een basis om aan de slag te gaan als dirigent van een koor.

De lessen vinden plaats op de woensdagavond in Heerenveen en Haskerdijken (beide bereikbaar met openbaar vervoer) en zijn onder leiding van koordirigent Gerben van der Veen. 

Feestelijke start!
Op woensdag 7 februari starten we feestelijk de opleiding met een groot dirigentendiner.

Inhoud
Tijdens de 8 avonden maak je kennis met de basis die jij als koordirigent nodig bent. In de eerste 5 lessen gaan we in op:

  • Slagtechniek
  • Gehoorvorming
  • Repertoire
  • Algemene muzikale kennis
  • Zangtechnieken
  • Repetitietechnieken

De laatste 3 lessen ga je aan de slag met een practicumkoor. Hier breng je de geleerde technieken van de opleiding in de praktijk. 

Tijdens de opleiding wordt er gewerkt met een reader. Deze krijg je vanuit de opleiding. Naast de 2.5 uur durende les op de woensdagavond moet je uit gaan van minimaal 2.5 uur zelfstudie per week. Aan het einde van de opleiding ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname.

Doelstelling
Aan het eind van de opleiding ben je bekend met alle basistechnieken die er nodig zijn om als koordirigent te werken. Je hebt kennis gemaakt met verschillend repertoire, bent bekend met de repetitie- en slagtechnieken en bent in staat om voor een koor te staan.

Docent
Docent-koordirectie Gerben van der Veen is door zijn vele activiteiten op koorgebied in en om Fryslân voor veel koorzangers een begrip. Als initiatiefnemer en artistiek leider bij Collegium Vocale Fryslân en het Noordelijk Koorfestival initieert, organiseert en realiseert hij diverse koorprojecten. Verder is hij werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en werkt tevens als redacteur bij muziekuitgeverij Intrada.

Zijn opleiding genoot hij aan de toenmalige MPA te Leeuwarden; hij studeerde orgel en koordirectie (bij Jan Veninga). Hij vervolgde op diverse terreinen zijn studie o.a. bij Jan Eelkema. Als dirigent was hij actief bij onder meer de COV Gloria Deo Drachten, de Leeuwarder Cantorij, de Martinicantorij te Sneek, Meppeler Kamerkoor Cigale, Kamerkoor Capella ‘92 en samen met zijn broer Sjoerd van der Veen als muzikaal leiders bij vocaal ensemble Meldije. 

Praktische informatie

Voor wie Geïnteresseerden
Aantal lessen 8
Data woensdag: 7, 14 , 28 febuari | 6, 13, 20, 27 maart | 3 april – 2024
Tijden 19:30-22:00 uur
Locaties Rinkelbom, Zwanedrift 2 in Heerenveen en De Kapelle, Kapellewei 6 in Haskerdijken (beide bereikbaar met openbaar vervoer)
Docent Gerben van der Veen
Prijs € 85,-
Lesmateriaal reader (is inclusief)
Tijdsinvestering per week: 2,5 uur les + min. 2,5 uur zelfstudie
Certificaat ja: bewijs van deelname
Voorwaarden kennis van het notenschrift met zang- en koorervaring
Aanmelden Er is plaats voor 14 deelnemers. Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar

De basisopleiding koordirigent Fryslân is een samenwerking van Stichting Collegium Vocale Fryslân, SAKO (samenwerkende korenorganisaties Friesland) en Keunstwurk.

Contact

Vragen? Neem contact op met:

PARTNER