Basisopleiding koordirigent Fryslân

Amateurkunst Zang Cursus
Datum Start donderdag 10 oktober 2024
Tijd 19:30-22:00 uur
Locatie Heerenveen en Haskerdijken
Voor wie gevorderde koorleden/musicus affiniteit met het dirigentschap
Prijs € 185.00

De basisopleiding koordirigent Fryslân bestaat uit een 12 wekelijkse lessenserie waarin kennis wordt gemaakt met de basisvaardigheden en basiskennis die je nodig hebt als koordirigent. Denk aan slagtechniek, gehoorvorming, repertoire, algemene muzikale kennis en dergelijke. Deze vaardigheden zorgen voor een basis om aan de slag te gaan als dirigent van een koor.

De lessen vinden plaats op de donderdagavond in Heerenveen en Haskerdijken (beide bereikbaar met openbaar vervoer) en zijn onder leiding van koordirigent Gerben van der Veen. 

Feestelijke start!
Op donderdag 10 oktober starten we feestelijk de opleiding met een startdiner.

Inhoud opleiding
Tijdens de 12 avonden maak je kennis met de basis die jij als koordirigent nodig hebt.

  • Slagtechniek
  • Gehoorvorming
  • Repertoire
  • Algemene muzikale kennis
  • Zangtechnieken
  • Repetitietechnieken

Tijdens de basiscursus verdiep je je in de techniek van het dirigeren en de theorie. Daarnaast ga je aan de slag met een practicumkoor. Hier breng je de geleerde technieken van de opleiding in de praktijk.

Tijdens de opleiding wordt er gewerkt met een reader. Deze krijg je vanuit de opleiding. Naast de 2.5 uur durende les op de woensdagavond moet je uit gaan van minimaal 2.5 uur zelfstudie per week. Aan het einde van de opleiding ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname.

Doelstelling
Aan het eind van de opleiding ben je bekend met alle basistechnieken die er nodig zijn om als koordirigent te werken. Je hebt kennis gemaakt met verschillend repertoire, bent bekend met de repetitie- en slagtechnieken en bent in staat om voor een koor te staan.

Toelatingseisen
Kennis van het notenschrift met zang- en koorervaring. Voor de opleiding maken we gebruik van een intake-gesprek op woensdag 4 september. Dit doen we om te kijken of het instapniveau van de deelnemer aansluit op het startniveau van de cursus zodat de deelnemer het niveau van de cursus ook aan kan en afronden.

Docent
Docent-koordirectie Gerben van der Veen is door zijn vele activiteiten op koorgebied in en om Fryslân voor veel koorzangers een begrip.

Als initiatiefnemer en artistiek leider bij Collegium Vocale Fryslân en het Noordelijk Koorfestival initieert, organiseert en realiseert hij diverse koorprojecten. Verder is hij werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en werkt tevens als redacteur bij muziekuitgeverij Intrada.

Zijn opleiding genoot hij aan de toenmalige MPA te Leeuwarden; hij studeerde orgel en koordirectie (bij Jan Veninga). Hij vervolgde op diverse terreinen zijn studie o.a. bij Jan Eelkema. Als dirigent was hij actief bij onder meer de COV Gloria Deo Drachten, de Leeuwarder Cantorij, de Martinicantorij te Sneek, Meppeler Kamerkoor Cigale, Kamerkoor Capella ‘92 en samen met zijn broer Sjoerd van der Veen als muzikaal leiders bij vocaal ensemble Meldije. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 28 augustus 2024. Er is plaats voor 14 deelnemers.

Praktische informatie

Voor wie gevorderde koorleden/musicus affiniteit met het dirigentschap
Aantal lessen 12
Data donderdag: 10, 17, 24 oktober| 7, 14, 21, november 2024| 9, 16, 23, 30 januari 2025 | 6, 13 februari 2025
Tijden 19:30-22:00 uur
Locaties Rinkelbom, Zwanedrift 2 in Heerenveen en De Kapelle, Kapellewei 6 in Haskerdijken (beide bereikbaar met openbaar vervoer)
Docent Gerben van der Veen
Prijs € 185,- (inclusief lesmateriaal)
Lesmateriaal reader (is inclusief)
Tijdsinvestering per week: 2,5 uur les + min. 2,5 uur zelfstudie
Certificaat ja: bewijs van deelname
Voorwaarden kennis van het notenschrift met zang- en koorervaring. Intakegesprek op woensdag 4 september
Aanmelden er is plaats voor 14 deelnemers. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 28 augustus 2024
Respons van enkele cursisten:
“Ik vond het een geweldige cursus. Ik heb veel geleerd en ging na elke avond blij naar huis.”
“Ontzettend leuke en leerzame cursus waardoor ik gemotiveerd ben om door te gaan.”
“Het was een leuke groep cursisten allemaal erg gemotiveerd en ik ben er zelfverzekerder door geworden.”
“Praktisch bezig zijn en directe feedback ontvangen van de docent en cursusgenoten

“Persoonlijke aandacht”

De basisopleiding koordirigent Fryslân is een samenwerking van Stichting Collegium Vocale Fryslân, SAKO (samenwerkende korenorganisaties Friesland) en Keunstwurk.

Contact

Vragen? Neem contact op met:

PARTNER