Cultuureducatiefestival 2024

Educatie PO VO MBO HBO Kunstvak Evenement
Datum donderdag 7 november 2024
Tijd 16.00 - 21.00 uur
Locatie Stationskwartier Leeuwarden, Snekertrekweg 1
Voor wie leerkrachten, ICC-ers, (kunstvak)docenten, directeuren, bestuurders en andere onderwijsprofessionals
Prijs € 20.00

Keunstwurk organiseert 7 november samen met Kunstkade het Cultuureducatiefestival in Leeuwarden. Een inspiratiefestival met workshops, lezingen en best practices van o.a. Steven Pont, Tjerk Ridder, Jacques Blommestijn, Sonja Reus en Ivgi&Greben.

Kijk om je heen!
Het festival gaat dit jaar over waardevolle verbindingen. Neem een open en onderzoekende houding aan en zie elkaar. Je collega’s op school, vakgenoten of de culturele omgeving; met wie kun je samenwerken en hoe doe je dat? Laat je inspireren, leer van elkaars ervaringen en ga samen aan de slag!

PROGRAMMA

Opening Tjerk Ridder
Tjerk Ridder reist door Europa en maakt theatervoorstellingen, songs en boeken over zijn reizen. Zijn slogan past perfect bij het festival dit jaar: je hebt anderen nodig om verder te komen. Hij opent het festival en neemt ons mee in de lessen die hij leerde tijdens zijn avontuurlijke reizen.

Cultuur, ja! Maar hoe dan?Steven Pont
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont gaat in op het belang van cultuur voor de volledige ontwikkeling van onze kinderen. Maar wanneer we met elkaar cultuur belangrijk willen maken, dan moeten we dat samen doen. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vanuit zijn rol als systeemtherapeut bespreekt hij waarom samenwerking soms zo lastig kan zijn. En wat we daaraan kunnen doen.
Geschikt voor PO en VO.

Grenzen verleggen – Jacques Blommestijn
Kunstenaar en docent Jacques Blommestijn geeft een lezing over het oprekken van grenzen, zowel in de kunst als in het onderwijs. Je krijgt concrete voorbeelden, waarbij leerlingen in hun onzekerheid en genialiteit centraal staan en waarbij ingespeeld wordt op actuele mogelijkheden zowel binnen als buiten de school.

Geef ze de ruimte – Jacques Blommestijn
Tijdens de workshop ‘Geef ze de ruimte’ ga je aan de slag met je eigen ruimte als docent, samenwerking en vrije inbreng van leerlingen, werkruimte buiten de school en beoordelingssystemen
Geschikt voor VO.

De machine die verbindt – Sonja Reus
We doen het samen! Maar hoe komen we met elkaar in verbinding in een tijd die zit in de IK, maar vraagt om de WIJ? Letterlijk, figuurlijk, door te durven filosoferen en fantaseren. Kunstvakdocent Sonja Reus gaat samen met de groep op zoek naar de WIJ.
Geschikt voor PO en VO.

All you can dance – Ivgi&Greben
Johan Greben en Uri Ivgi van het dansgezelschap Ivgi&Greben nodigen jou en je collega’s uit voor een inspirerende workshop. Ervaar hoe je met beweging, beelden en expressie een verbinding kunt leggen tussen individu en groep, en ontdek de kracht van dans om actuele thema’s over te brengen. Door deze fysieke ervaring krijg je nieuwe inzichten die je direct kunt inzetten in het cultuuronderwijs. Ga samen op zoek naar waardevolle verbindingen binnen jouw culturele omgeving!
Geschikt voor PO en VO.

Sleutelmomenten – Jenny Nijkamp
Een workshop over dat ene inspiratiemoment dat maakt dat je anders naar je omgeving kijkt. Echt kijkt! Een beweging, een tekst, een kunstenaar of dat ene kind in de klas. We stoppen de tijd en staan stil bij hoe zo’n moment ons kan helpen om kunst en cultuur in de klas in te zetten om zo een nieuwsgierige en open houding te behouden. We doen dit aan de hand van een paar mooie voorbeelden en door te durven en te doen. Begeleiding door Jenny Nijkamp, cultuurcoach bij Kunstkade.
Geschikt voor PO en VO.

Samenwerken: de kracht van het collectief – Jeffrey Deelman
Hoe zorg je ervoor dat samenwerken inspirerend is en impact heeft? Wat kun je doen om mensen in een samenwerking gemotiveerd te krijgen en te houden? En wat heeft een olifant eigenlijk met samenwerken te maken? In deze actieve lezing neemt Jeffrey Deelman je mee in hoe je de kracht van het collectief kunt gebruiken. Je maakt kennis met een onderzoekende aanpak die helpt om gezamenlijk en betekenisvoller met cultuuronderwijs aan de slag te gaan. Jeffrey Deelman werkt als adviseur, trainer en coach voor o.a. K&C en LKCA.
Geschikt voor PO en VO.

Wendingen – Bart van Rosmalen en Anouk Saleming
Hoe zet je stappen in het onbekende? Een verzameling maken van betekenisvolle momenten kan helpen wendingen te maken in je werk. Verken wat bronnen van inspiratie doen en leer hoe je ruimte maakt, juist door zelf ruimte in te nemen. Vanuit het recent uitgekomen HKU-handboek ‘Muzisch Werk’ brengen Bart van Rosmalen en Anouk Saleming de workshop ‘Wendingen’, waarmee je eigen praktijk een bron van kennis en vernieuwing wordt.
Geschikt voor PO en VO.

Popcorn in de klas – Chris Beijer
‘Film verbindt’ is het motto van Chris Beijer. Hij is filmleraar van het jaar 23/24 en leerkracht op de Leeuwarder Schoolvereniging in Leeuwarden. Met film als krachtig middel weet hij begrijpend lezen en burgerschap in zijn lessen tot leven te brengen. Tijdens de workshop ontdek je op een inspirerende en praktische manier hoe je film kunt integreren in je dagelijkse lespraktijk. Je maakt een thematische filmles én gaat zelf aan de slag met een green screen.
Geschikt voor PO.

Van kerndoelen naar curriculum – Inger van Til, Fianne Konings en Froukje Geerts
In deze inspiratiesessie laten we drie medewerkers van schoolbestuur Arlanta aan het woord over hoe zij hun rol pakken binnen het cultuuronderwijs. In een rondetafelgesprek vertellen bestuurder Heidi Rubingh, de bovenschoolse ICC’er Elbrich de Poel en een ICC’er van een school hoe zij samenwerken. Ze delen de waardevolle momenten die belangrijk zijn voor ontwikkeling en verandering.
Enkele vragen die we samen onderzoeken: Hoe kijken we naar onze leerlingen en wat is de invloed van de omgeving op de leerlingen? Hoe draagt cultuuronderwijs bij aan de visie en doelen van het bestuur en de scholen? Hoe werkt Arlanta in hun strategisch plan toe naar beter cultuuronderwijs en welke verandering vraagt dat? Hoe komen leerkrachten, ICC’ers en directeuren in de juiste positie?
Geschikt voor schoolbesturen PO.

Leer van de ander – best practices van It Aventoer, ISK Leeuwarden en ICC-er Wendy Pietjou
Wil jij graag horen wat andere PO scholen in Fryslân doen met kunst en cultuur? Of wat de Intern Cultuur Coördinator (ICC-er) doet? Kom dan naar deze workshop met cultuurverbinder Lisa Eppenga. Ze heeft drie mooie praktijkvoorbeelden voor je verzameld. Twee scholen vertellen over het educatietraject dat ze hebben ontwikkeld; It Aventoer met Keunstwurk en ISK Leeuwarden met Kunstkade. Leerkracht Wendy Pietjou van De Sint Paulusschool in Leeuwarden vertelt over de ICC-cursus die ze heeft gevolgd en hoe ze het vervolgens op hun school heeft aangepakt. Laat je inspireren!
Geschikt voor PO en VO.

Omgevingsonderwijs – Merijn van Veen
In deze praktische workshop ontdek je slimme manieren om erfgoed en de omgeving te verbinden met het onderwijs. En hoe je betekenisvolle verbindingen kunt leggen. Je gaat aan de slag met de nieuwe tool voor omgevingsonderwijs van Keunstwurk. Je waant je eerst even terug naar je jeugd en het gevoel van verbondenheid met de omgeving waar je in opgroeide. Daarna werk je met het onderzoekboek met daarbij het inlegvel omgeving.
Geschikt voor PO en VO.

BLOKKENSCHEMA

BEN JIJ ERBIJ?
locatie: Stationskwartier, Snekertrekweg 1, Leeuwarden.
entree: € 20,- (inclusief lekkere snacks, drankjes en een vegetarisch buffet)
voor wie: leerkrachten, docenten, ICC-ers, kunstvakdocenten, schooldirecteuren, schoolbesturen, onderwijsprofessionals en (educatief) medewerkers van culturele instellingen.

organisatie: Keunstwurk en Kunstkade.
Samen met scholen, kunstencentra, gemeenten, schoolbesturen en het culturele veld werken we aan duurzame en betekenisvolle cultuureducatie in Fryslân.
Meer informatie over eerdere edities van het Cultuureducatiefestival vind je hier.