Fries Fondsen Forum 2024

Stipe Evenement
Datum maandag 22 april 2024
Locatie De Skâns, Gorredijk
Voor wie (culturele) initiatiefnemers en inwoners

Op maandag 22 april organiseren Stipe van Keunstwurk en Doarpswurk het Fries Fondsen Forum in De Skâns te Gorredijk en jij bent uitgenodigd! Het Fries Fondsen Forum is voor iedereen die op weg is met het maken van (culturele) plannen voor het verbeteren van de leefomgeving. Heb je advies nodig om je projectplan vorm te geven of ben je op zoek naar financieringsmogelijkheden? Wij zetten een route voor je uit waar je op diverse plekken informatie kunt halen, of even tijd kunt nemen voor een goed gesprek. 

Programma

18:30 Inloop met koffie en thee 
19:00 Presentaties van de fondsen in de drive-in
20:00 Pitstop
20:15 – 21:00 Workshopronde in de werkplaatsen 
20:15 – 21:30 Contact met fondsen en organisaties in de drive-in  
21:30 Einde

Presentaties fondsen

In het eerste deel van de avond zullen een aantal fondsen zich in een korte pitch presenteren in de ‘drive-in’ zaal. Zij vertellen waar ze voor staan en welke soort projecten ze financieren. Deze fondsen tref je dit jaar op het Fries Fondsen Forum: Cultuurfonds, Rabobank Coöperatiefonds/Rabo Clubsupport, VSBfonds, Iepen Mienskipsfûns, LEADER en het Jan Roelof Geertsmafonds. Meer informatie vind je op onze website.    

Workshops

Tijd om de handen uit de mouwen te steken in onze ‘werkplaatsen’! Laat je inspireren en voeg in bij één van de workshops. Je kan kiezen uit 4 workshops waarvan je er één kunt volgen. De workshops van dit jaar worden aangeboden door Streekwurk, Sport Fryslân, Stipe en Doarpswurk. 

Workshop 1 – Streekwurk
Bij sommige fondsen krijg je de kans om je project mondeling toe te lichten. Dit is dan vaak in de vorm van een pitch. Wil jij leren hoe je jouw project kort en pakkend kunt presenteren? Geef je dan op voor de workshop ‘Pitchen – De kunst van het presenteren’. Steven de Boer en Dorrit Jorritsma, IMF-projectadviseur en LEADER-coördinator bij Streekwurk (provincie Fryslân), bespreken de do’s en dont’s van het pitchen met je. Je gaat zelf aan de slag met een pitch voor jouw project. Na afloop weet jij als geen ander hoe je jouw project aan de man kunt brengen! Heb je al een projectplan opgesteld voor jouw project? Neem dan een uitgeprinte versie van je projectplan of -idee mee.

Workshop 2 – Sport Fryslân 
Allard Donker en Siebe Post van Sport Fryslân geven de workshop ‘De gouden kracht van vrijwilligers in jouw project’. Op interactieve wijze zetten ze je aan het denken en ga je aan de slag om de kracht van vrijwilligers in te zetten binnen jouw project. Uiteindelijk met als doel om nieuwe ideeën op te doen en de financiering van jouw project te vergroten. Op welke wijze zet jij jouw vrijwilligers in om financiering te ontvangen en op welke wijze kun je sponsoren inzetten voor bartering?

Workshop 3 – Stipe 
Lummie Fokkema, adviseur bij Stipe, geeft de workshop ‘Placematsessie – Onderweg van idee naar plan’. In 45 minuten tijd nemen we pijlsnel een paar stappen, waarbij we een idee aanvullen met een paar gegevens. Zo wordt het al snel een mini-plan, zodat je het beter kunt delen met anderen. Een korte pitch is het resultaat van deze placemat-sessie. Deze placemat kun je gebruiken als je over je idee wilt sparren met anderen. Want draagvlak voor je idee is het halve werk bij de ontwikkeling van een nieuw Mienskipsproject.

Workshop 4 – Doarpswurk 
Eddy Lania en Freija de Jong van Doarpswurk geven de workshop ‘Draagvlak – Een plan van iedereen. Een interactieve sessie die draait om het creëren van draagvlak voor jouw initiatief of plan. Van het identificeren van betrokkenen tot het begrijpen van hun belangen en waarden. Alles komt aan bod om jouw idee gedragen te maken.

Advies nodig?

Na de presentaties van de fondsen volgt een korte pitstop waarna je de mogelijkheid hebt om direct in contact te komen met de fondsen. Heb je behoefte aan advies, maar weet je niet precies bij wie je moet zijn? Naast de fondsen zijn er ook nog vier organisaties aanwezig die je graag verder helpen. Dit zijn Stipe van Keunstwurk, Doarpswurk, Sport Fryslân en Streekwurk. 

Fondsen

Cultuurfonds
Cultuur verbindt ons. We hebben elkaar nodig. Want zonder ons geen cultuur. En zonder cultuur geen ons. Daarom investeert het Cultuurfonds elk jaar 40 miljoen euro in cultuur en natuur in meer dan 3.500 projecten in Nederland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Cultuurmakers – verenigingen, stichtingen en soms ook personen – kunnen een bijdrage aanvragen voor hun cultuur- of natuurproject. Het cultuurfonds kent de volgende werkterreinen: beeldende kunst; geschiedenis en letteren; erfgoed en monumentenzorg; muziek; natuur; theater, dans en fil; internationale beurs.

VSBfonds
Bij VSBfonds hebben we een sociale, inclusieve en creatieve samenleving voor ogen. Een samenleving waarin mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, inspireren en met elkaar verbonden raken. Een samenleving waarin iedereen eerlijke kansen krijgt om zelf vooruit te komen in het leven en er ook voor een ander te kunnen zijn. Daarom ondersteunen wij sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven.

Iepen Mienskipsfûns
Via het IMF stelt de provincie vanaf 2024 tot en met 2027 een bedrag van 8,5 miljoen beschikbaar voor leefbaarheidsprojecten in Fryslân. De provincie stelt twee keer per jaar het fonds open voor aanvragen. Aanvragen kunnen worden gedaan door stichtingen, verenigingen, coöperaties en groepen van vijf personen. Het Iepen Mienskipsfûns bestaat de komende vier jaar uit drie categorieën: Lytse projekten, Grutte projekten en Ferduorsumjen Mienskipsgebouwen.

LEADER
LEADER is een subsidieprogramma voor projecten op het platteland. Europese, landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden investeren via LEADER gezamenlijk in ideeën uit de samenleving die zorgen voor een mooi en leefbaar platteland. De subsidie is in de periode van 2024-2027 beschikbaar voor initiatieven in de regio’s Noordwest-, Zuidoost- en Zuidwest-Fryslân. 

Rabobank Coöperatiefonds/Rabo Clubsupport
Ben je op zoek naar een netwerk, kennis of financiële ondersteuning voor jouw maatschappelijke idee of project? Wie weet kan ons Rabo Coöperatiefonds jouw project ondersteunen. De Rabobank kent de volgende thema’s voor toekenning van een bijdrage uit het cooperatiefonds: Financieel gezond leven; Duurzaam Ondernemen; Duurzaam Wonen; Banking for Food en Energietransitie. 

Jan Roelof Geertsmafonds
Het fonds is bij laatste uiterste wilsbeschikking opgericht door Jan Roelof Geertsma. Jan Roelof Geertsma woonde te Boornbergum en overleed op 13 maart 2016. De erflater heeft het overgrote deel van zijn kapitaal nagelaten aan de stichting. De stichting heeft ten doel financiële bijstand te verlenen aan: De Nederlands Hervormde kerk te Boornbergum, Initiatieven of instellingen die zich bezig houden met de bevordering van de Friese taal en cultuur, Culturele verenigingen in Fryslân. Muziek- en zangverenigingen in Fryslân. Sportverenigingen (met uitzondering van voetbal- en vechtsportverenigingen) in Fryslân.

Organisaties

Streekwurk
Cultuur verbindt ons. We hebben elkaar nodig. Want zonder ons geen cultuur. En zonder cultuur geen ons. Daarom investeert het Cultuurfonds elk jaar 40 miljoen euro in cultuur en natuur in meer dan 3.500 projecten in Nederland en 

Bezoek website

Sport Fryslân
Wij helpen mensen voor wie sporten en bewegen niet vanzelfsprekend is. Wij vinden dat iedereen iedere dag met plezier moet kunnen sporten of bewegen. Of je nu gezond bent of juist door te sporten werkt aan je gezondheid. Van amateursporters tot parasporters en van jong tot oud; Sport Fryslân brengt Fryslân in beweging! Dat kunnen we niet alleen. Daarom werkt Sport Fryslân actief samen met de provincie Fryslân, Friese gemeenten, clubs en verenigingen, commerciële en maatschappelijke partners, gezondheidsinstellingen en vrijwilligers. Samenwerken aan een vitaal Fryslân. Een vitale mienskip: dat is ons doel.

Bezoek website

Stipe
Het Stipe-team van Keunstwurk is fan van culturele activiteiten, zowel groot als klein. We nemen daarbij specifiek de organisatorische kant onder de loep en adviseren je op het gebied van planvorming, financiering en monitoring van je project. We nemen het idee of plan van de initiatiefnemer als uitgangspunt en bieden hulp aan iedereen die dat op prijs stelt. Daarnaast bieden we cursussen en workshops aan en organiseren we informatieve bijeenkomsten. 

Bezoek website

Doarpswurk
Uit liefde voor Fryslân willen wij de leefbaarheid van de lokale gemeenschap versterken. Daarom zetten wij ons als Doarpswurk in om samen met dorpsbelangen, dorpshuizen en initiatiefnemers hun ideeën, activiteiten en leefbaarheidsprojecten in goede banen te leiden. 

Bezoek website

Eindbestemming

De reis van het Fries Fondsen Forum 2024 zit er bijna op. Tot slot heb je na de workshops nog de gelegenheid om in gesprek te gaan met de fondsen, de organisaties en elkaar. 

Aanmelden

De toegang voor het Fries Fondsen Forum is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de onderstaande knop. Je kan kiezen uit verschillende opties. 

*Kies je voor een gewoon Ticket? Dan heb je toegang tot de presentaties en kan je naderhand met de fondsen en organisaties in gesprek. 

*Kies je voor een Ticket Plus met een workshop? Dan heb je toegang tot de presentaties, volg je een workshop naar keuze én kan je in gesprek met de fondsen en organisaties. 

Aanmelden gaat per persoon en vol=vol! 

We ontmoeten je graag op maandag 22 april!

Contact

Stipe                                
Harmyn Venema               
06 – 22 60 95 63 

Doarpswurk 
Freija de Jong                  
06 – 416 821 92    

Praktische informatie

Georganiseerd voor Initiatiefnemers en inwoners
Georganiseerd door Stipe en Doarpswurk
Datum Maandag 22 april
Tijd 18:30 – 21:30
Plaats De Skâns, Gorredijk