Wil je binnen je vereniging theatermaken met jongeren? Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Of hoe je de jongeren kunt bereiken? Op deze avond vertellen een aantal jongerenverenigingen over hoe ze dit aanpakken en geven we tips en tricks over hoe je de jongeren kunt bereiken.
Programma
- Q&A met jongerenverenigingen LEEF Bakkeveen, T.S. Nij begjin Nijega en Kom mar op! Suwâld.
- Informatie over jongerenplatforms: Jongerentheaterdag, Kunstbende en Broei!
- Aanbod workshopreeks jongerentheater door Folkert Wesseling
- Informatie financiële bijdrage jongerentoneel van Iepen DoEk
- Informatie planaanvraag Stipe!
Voor wie?
Voor verenigingen die eraan denken theater voor jongeren aan te bieden. Daarnaast is het ook voor bestaande jeugdverenigingen interessant om met elkaar uit te wisselen.
Praktische informatie
Over de jongerenverenigingen en Folkert Wesseling
LEEF
Bij LEEF is iedereen welkom om te genieten van wat theater allemaal te bieden heeft. Dit doen wij al sinds 2012 toen werden er vooral toneelstukken binnen opgevoerd met bestaande stukken. Tegenwoordig focust LEEF zich vooral op openluchttheater met zelfgeschreven stukken. In deze stukken worden maatschappelijke thema’s aangekaart en schuwen we niet om alles te benoemen. Omdat Bakkeveen tegen de grens van Groningen en Drenthe ligt proberen we met een mix van Fries en Nederlands ons Nederlandse publiek in aanraking te laten komen met de Friese cultuur.
– LEEF wil een omgeving creëren waarin iedereen zich welkom voelt om te genieten van theater, dit geldt voor deelnemers en toeschouwers.
Bij LEEF is iedereen helemaal gek van theater. Wij willen bij ieder stuk weer zorgen voor de ultieme theaterervaring bij onze acteurs en ons publiek. Dat proberen wij door onze passie en drive over te brengen op ons publiek. Dit mixen wij vervolgens met originele locaties en unieke toneelstukken.
Website: www.bakkeveen.nl/toneel
Instagram: https://instagram.com/Leef-jeugdtheater
Nij Begjin
Toanielselskip Nij Begjin waard oprjochte yn 1918 as Winterjûne nocht en gie ûnder die namme troch oant yn ‘e twadde wrâld kriich doe ‘t de Dútsers al ditsoarte aktiviteiten ferbeanen. In hechte ploech minsken dy’t mei fernijend toaniel oan de slach gean ûnder it motto fan Luciano, Als je in jezelf geloofd zal het lukken! Nij Begjin groeide, ien jûn waard twa jûnen en twa fjouwer. Foarstellings mei film, op lokaasje, bûtendoar, earnst, koartswyl, fan alles doarre we oan mei as útgongspunt safolle mooglik yn eigen behear (klaaiïng, dekor ljocht/lûd) mar wol advizen fan guon minsken die it witte kinne, mar altyd ús eigen produksje wêr we sels de finger oan de pols hâlde kinne. Dat is de krêft fan Nij Begjin, en Nij begjin soe Nij Begjin net wêze as it net slagje soe.
Sunt in pear jier is Folkert Wesseling mei jongerein oan de slach. Earst as los jongereintoaniel-ploech mar no spylje de jongerein tegearre mei de folkwoeksenen. Dit diene se yn 2022 mei Roes!
Website: Nij Begjin
Facebook: facebook Nij bigjin
Kom mar Op!
“In Suwâld bloeit het jongerentoneel met gelijke ambitie als het volwassen toneel. De groep van 20 is verdeeld in twee leeftijdscategorieën: basisschoolleerlingen en middelbare scholieren. Jonge talenten spelen eigen voorstellingen en doen mee aan georganiseerde ‘iepenloftspullen’ van Kom mar Op! Onder begeleiding van een toegewijd artistiek team streeft de groep naar uitmuntendheid binnen het amateurschap. Ze ervaren doorgroeimogelijkheden en een gevoel van betrokkenheid bij een groter geheel.”
Website: Kom mar op
Folkert Wesseling
Toen Folkert als kersverse brugklasser voor het eerst voet zette op de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk werd dramadocent Marius del Grosso per toeval zijn mentor. Het heeft zo moeten zijn, want al snel merkte Marius op dat er in Folkert het nodige acteertalent borrelde. Aangezien op de Burgemeester Harmsma School talentontwikkeling hoog in het vaandel staat, stond Marius aan de wieg van Folkert’s theatertoekomst en hielp hem met z’n allereerste acts voor de talentenjacht Kunstbende.
Nadat Folkert eenmaal op de planken had gestaan, was het lastig hem er weer af te krijgen. Na de Kunstbende volgde al snel het bevrijdingsfestival in Leeuwarden en ging het balletje steeds sneller rollen.
In het tweede jaar op de Burgemeester Harmsma School speelde Folkert mee in diverse producties van het schooltheater onder leiding van Marius. Met de theatergroep “Spek en Bonen” speelde hij op school, maar stond hij ook op de planken tijdens Oerol. Eén ding was duidelijk. Door de begeleiding van Marius del Grosso wist Folkert wat hij later zou willen worden: artiest.
Korte acts op feesten en partijen, straatfestivals en iepenloftspullen: nadat het zaadje was geplant, stond Folkert overal op de bühne. In 2010 kreeg hij een rol in “Hoe no Robin Hood?”, het Iepenloftspul in Opsterlân. Met zijn rol als Remco van der Wielen won Folkert op 15-jarige leeftijd de Gouden Gurbe voor beste bijrol. Juryvoorzitter Joop Wittermans benadrukte dat de prijs niet alleen een compliment was, maar vooral ook een stimulans om door te gaan met acteren.
En zo geschiedde. Folkert speelde later bij hetzelfde iepenloft de rol van “Billie Elliot” en maakte als 17-jarige puber zijn eerste eigen show. In samenwerking met het Nationaal Busmuseum in Ouwsterhaule trakteerde hij zijn gasten op voorstellingen in de bus. Maar liefst zes jaar lang bedacht hij ieder seizoen een nieuwe voorstelling in de bus, waarbij hij samen met zijn gasten een rondrit maakte van twee uur om het Tjeukemeer. Al rijdende werd het publiek vermaakt door Folkert’s interactieve vorm van theatermaken.
Folkert heeft veel ervaring in het lesgeven en regisseren bij toneelverenigingen. Vandaar ook dat hij theaterworkshops voor jongeren aan biedt. Waarover we meer vertellen op de avond.