Samen met Ateliers Majeur, de culturele netwerkorganisatie in de gemeente Heerenveen, organiseren we op dinsdag 30 januari de lezing ‘Kunst- en cultuuronderwijs, wat schieten we ermee op?’ van Mark Mieras, wetenschapsjournalist en natuurkundige, gespecialiseerd in hersenontwikkeling. Ook geïnteresseerden uit de rest van Fryslân zijn welkom, de toegang is gratis. Meld je wel even aan!
Kinderen leren veel meer dan kennis alleen. En dat is belangrijk. Voor hun geluk en succes later komt het nu vooral ook aan op de ontwikkeling van nieuwsgierigheid, zelfsturing, creativiteit, weerbaarheid en sociaal vermogen. Kunst- en cultuuronderwijs kan een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van deze vaardigheden. Zodat leerlingen later opgewassen zijn tegen een samenleving waar de druk op mensen groeit. Een samenleving ook die steeds sneller verandert, en waarin het dus aankomt op een leven lang blijven leren. In zijn lezing neemt wetenschapsjournalist en auteur Mark Mieras met ons een duik in de hersenen. Hoe werkt leren? Hoe werk nieuwsgierigheid en creativiteit? Wat is het verschil tussen negatieve en positieve stress? En hoe helpen we leerlingen met kunst en cultuur om nu beter te leren en later een goede partner, medewerker en burger te zijn?
Mark Mieras (1962), is bestsellerauteur. Ooit studeerde hij cum laude af in de theoretisch natuurkundige, nu maakt hij zich als wetenschapsjournalist sterk voor de zachte krachten in de samenleving zoals plezier, zelfvertrouwen en flexibiliteit, zoals hij het zegt, “op de lange termijn bikkelharde randvoorwaarden stellen aan ons bestaan.” Mieras is een enthousiast en veel gevraagd spreker.
Foto: Hein van den Heuvel