Meetup @ Noordelijk Film Festival

Educatie PO VO MBO Evenement Workshop
Datum donderdag 9 november 2023
Tijd 15:00 uur
Locatie Noordelijk Filmfestival
Voor wie Filmdocenten, filmmakers, leraren, adviseurs en cultuurcoaches
Prijs Gratis

Iedereen die nieuwsgierig is naar filmeducatie is van harte welkom bij de Meetup van Filmhub Noord: leraren, kunstvakdocenten, adviseurs, cultuurcoaches en filmprofessionals.

Op donderdag 9 november vindt de Meetup plaats tijdens het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, speciaal voor het netwerk in Friesland. Verwacht een middag en avond bomvol inspiratie, informatie, kennismaking met vakgenoten en uitwisseling van kennis en ervaring.

Globaal programma

15.00 uur Inloop
15.30 uur Start
16.00 – 16.45 uur Workshopronde 1
17.00 – 17.45 uur Workshop2onde 1
17.45-19.00 uur Gezamenlijk diner
19.00/19.15 uur Samen naar de openingsfilm Fallen Leaves

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht en kan tot t/m dinsdag 31 oktober.

Workshops

We werken in twee workshoprondes:

  1. een ronde waarin je werkt met vakgenoten uit het po, vo of met andere filmvakdocenten;
  2. een ronde waarin de verschillende groepen mixen en daarmee de veelheid aan kennis, ervaringen en invalshoeken benutten.

Deze workshops kun je verwachten:

  • Filmlab po (voor po) door Ana Paunovik, waarin je met de Film Toolkit de tools in handen krijgt om morgen al aan de slag te gaan met filmeducatie.  
  • Het betekenisvolle filmgesprek (voor vo) door Maureen Wachtmeester, waarin je ontdekt hoe je met een goed gekozen film en de juiste vragen betekenisvolle gesprekken met je klas aangaat.   
  • Tips & trucs voor uitdagende groepen (voor kunstvakdocenten). Denk mee met concrete uitdagingen van een ander óf leg je eigen ervaringen voor aan vakgenoten en ervaringsdeskundigen en ontdek zo hoe je het een volgende keer zou kunnen aanpakken. Roel Jetze van Assen (Slieker Film) legt een uitdagende casus voor. Jeffrey Deelman (K&C) leidt het gesprek. In de zaal expertdeelnemer Lisette Woldendorp (vo).
  • Filmlab X (voor allen) door Ana Paunovik en begeleiding door Rhea van der Bos, Anton Huizenga en Misja Sirag, een experimentele filmeducatiecarrousel waar (mee)maken centraal staat. Van green screen tot muziek & film, animatiekoffer en meer…
  • ‘Meneer, mag ik hier een filmpje over maken?’ (voor allen) onder leiding van Inger van Til bespreekt, een panel van ervaringsdeskundigen en de deelnemers in de zaal hoe en waarom je film in kunt zetten als presentatiemiddel, maar ook hoe je dat begeleidt en beoordeelt. In het panel: Niels Willemsen en Chris Beijer (Leeuwarder Schoolvereniging), Paula Bouwstra (Stedelijk Gymnasium) en Steffen Bruinsma (obs Het Slingertouw). 
  • De meedenktank (voor allen) onder leiding van Jolijn Peters. Wat staat er in de weg om met filmeducatie aan de slag te gaan? Ontrafel jouw obstakel, breng het in en benut zo de meedenkkracht van je vakgenoten. 

Vol van alle informatie en indrukken, is het na de workshops tijd om elkaar te ontmoeten en samen wat te eten.

Afsluiting met film Fallen Leaves

Daarna nodigen we je uit voor de officiële openingsfilm van het Noordelijk Film Festival: Fallen Leaves van regisseur Aki Kaurismäki. Fallen Leaves is feelgoodcinema uit Finland en een ongecompliceerde ode aan de romantiek waarmee regisseur Aki Kaurismäki dit jaar in Cannes de harten van vele filmliefhebbers verwarmde en veroverde. Twee verloren zielen vinden elkaar in een karaokebar in Helsinki waar de tijd is blijven stilstaan. Dat leest als een cliché voor een romcom, maar in de handen van Kaurismäki levert het een ruw diamantje van een tragikomisch liefdesverhaal op.

De film wordt ingeleid door een filmkenner, zodat we nog bewuster en met aandacht de film beleven.  

Wat dacht je ervan, kom je ook? Meld je nu aan!