Huiskamer

Jaar 2011
Materiaal o.a.beton en metaal

Tussen de oude zeedijk van Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Dokkum en het Dokkumer Grootdiep ligt een groen strook die het decor vormt voor dit stekje. De oude dijk kronkelt nog door het landschap. Veel bochten in het Grootdiep werden in de 19de eeuw rechtgetrokken. In de Middeleeuwen werd dit gebied door vele overstromingen geteisterd. De dijk werd in die tijd niet gemeenschappelijk onderhouden. Landeigenaren waren verantwoordelijk voor hun eigen stukje dijk. Geen waterdicht systeem.

De ruimte tussen twee verkeersstromen in nodigt uit tot ontmoeting. Die uitnodiging heeft Martijn Westphal gematerialiseerd in ‘Huiskamer’: een huiselijk stekje waar interactie tussen binnenschippers, waterrecreanten, wandelaars en fietsers natuurlijk tot stand komt. De stoere omgeving vroeg wat Westphal betreft om een stoer materiaal. Daarin voorziet de rode baksteen. De ranke poten geven de bank en stoelen hun karakter van een interieurmeubel, waardoor de locatie in een huiskamer verandert. De ontwerper speelt graag met de wisselwerking tussen mens, omgeving en ontwerp. Daarbij zet hij vaak alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Al vrij snel naar de plaatsing viel het kunstwerk ten prooi aan vandalisme. In 2013 werd het gerestaureerd teruggeplaatst in een iets andere setting en meer ‘hufterproof’.