14 juni 2023

Friese kunstenaars en makers bijeen op inspirerende locatie

Kunstenaars & Makers Beeldverslag Verhalen
Foto: Xanne Vera Wijkamp

We kunnen een nieuwe locatie toevoegen aan onze favorietenlijst. Het Lage Noorden was een fantastische ontmoetingsplek voor de borrel van het Steunpunt Beeldende Kunst. Ruim zeventig kunstprofessionals uit Friesland kwamen afgelopen donderdag naar deze kunstwerf in Marrum om kennis te maken en kennis uit te wisselen. En ja.. het weer hielp ook!

Tussentijd
Voor kunstenaars en makers waren er twee workshops voorafgaand aan de borrel. Kunstenaar Merijn Vrij gaf ons een kijkje in zijn werkpraktijk. Hij werkt veel in opdracht en is in zijn werk op zoek naar een toevoeging aan een locatie die kan verwonderen en de aanschouwer de locatie opnieuw doet beleven. Het proces is hierbij even belangrijk als de uitkomst. Merijn noemde onder meer het belang van de tussentijd. De tijd onder de douche, als je even een wandeling maakt of de afwas doet. Dan komen vaak de goede ideeën. Ook ging hij met de groep in gesprek over wanneer een werk geslaagd is en het bewaken van je artistieke grenzen als je in opdracht werkt. Een fijne uitwisseling!

Stuur mij beeld
Han Steenbruggen vertelde over zijn werk als curator voor Museum Belvedère in Heerenveen. Hoe hij richting heeft gegeven aan de visie van het museum en de grenzen letterlijk en figuurlijk heeft opgerekt. Han deelde een belangrijke tip voor kunstenaars: ‘Stuur mij beeld – veel beeld (!) – en daarbij korte teksten over het werk.’ Hij gaf aan dat hij vaak lange lappen tekst toegestuurd krijgt bij het werk en daar moeilijk doorheen komt. Dus wat Han betreft; hou het kort en bondig.

Rondleiding
Na de workshops kregen enkele bezoekers een rondleiding langs de werkplaatsen, ateliers, expositieruimte en kantoren van Het Lage Noorden. Ook kon je de uitkijktoren beklimmen en de camping bekijken. Dank aan Sandra en Stefan voor de gastvrijheid en rondleidingen. We komen zeker een keer terug, al was het maar voor de lekkere pasta!

Heb je naar aanleiding van de borrel nog een goed idee of juist een belangrijke vraag?
Mail ons dan op beeldendekunst@keunstwurk.nl

De volgende netwerkborrel is vrijdag 22 september bij De Sluisfabriek in Drachten, zet ‘m alvast in je agenda!

Fotografie: Xanne Vera Wijkamp.