De Maakplaats Innovatie is een inspiratie- en ontwikkelplek waar we werken aan nieuw inspirerend onderwijs samen met scholen, boeiende makers, kunstenaars en onderwijskundigen.
Er zijn drie Maakplaatsen Innovatie in ontwikkeling, dit doen we samen met partners.
1. Maakplaats Innovatie Burgum, samen met cultuurlab Het Achterland.
2. Maakplaats Innovatie NHL Stenden, samen met docenten en studenten van vijf studies.
3. Maakplaats Innovatie VO
Maakplaats Innovatie NHL Stenden
2025: De studenten theater van NHL Stenden werken aan een pilot van de Table Top Role Playing Game – burgerschap.
2024: Gedurende inspiratie- en maaksessies ontwerpen studenten van verschillende opleidingen een ‘reizend filosofisch lab’. Ze mogen dit helemaal zelf invullen: inhoud, thema, vorm en doelgroep. Wij bieden een methodiek en elke keer is er een kunstenaar die het proces begeleidt. De studenten van vijf NHL-opleidingen kunnen meedoen: docent drama, docent beeldende kunst, PABO, Social Work en CMD. De Maakplaats geeft ze de ruimte om te onderzoeken hoe ze zich verhouden tot de maatschappij. Wat vinden ze belangrijk? Wat willen ze verder verdiepen of onderzoeken? En om samen te werken met studenten van andere studies en elkaars talenten te gebruiken.
In de Maakplaats Innovatie wordt er gewerkt met de kunstenaarsmindset. Het is een open houding, die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend en scheppend tegemoet te treden (Merlijn Twaalfhoven). De mindset bestaat uit vier stappen: anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken. Het gaat hierbij niet om een vastomlijnd stappenplan – juist niet! – maar het is een levend proces, waarin de verschillende onderdelen door elkaar heenlopen en elkaar beïnvloeden en inspireren.
Vanuit Keunstwurk begeleiden adviseurs Lisette Woldendorp en Anne Graswinckel het project.
“Kort samengevat, is de Maakplaats Innovatie een onderzoekslab waarbij je een groot thema zoals ‘eenzaamheid’ of ‘macht’ met elkaar uitdiept en daarmee tot verrassend nieuwe inzichten komt,” legt Lisette uit. Wat de maakplaats anders en innoverend maakt dan andere methoden, is de persoonlijke aanpak die tijdens de sessies gehanteerd wordt. “Door te durven voelen wat zo’n thema met jouzelf doet, ga je echt de diepte in. En daar kom je tot nieuw begrip over jezelf en de wereld om je heen,” vertelt Anne enthousiast.
Het gehele interview lees je hier.
Maakplaats Innovatie VO
In het najaar van 2024 organiseren we Keunstkracht. In dit programma gaan we met VO kunstvakdocenten in op de vraag: Hoe kun je als kunstvakdocent in het VO je authenticiteit en kunstenaarschap bewust inzetten om (samen met vakgenoten en leerlingen) tot een meer betekenisvolle en inspirerende lesinhoud te komen?
Tijdens zo’n acht werksessies met o.a. kunstenaar TINKEBELL, lector kunsteducatie Emiel Heijnen en kunstvakdocent Jacques Blommestijn gaan we aan de slag met thema’s als authenticiteit en integriteit en leer je werken met de kunstenaarsmindset en de Wicked Arts Assignments.
Daarnaast kun je sparren met vakgenoten, krijg je persoonlijke coaching, maak je je eigen lessenreeks en onderzoeken we financiële mogelijkheden voor je school.
Maakplaats Innovatie Burgum
Maakplaat Innovatie Burgum is opgezet in samenwerking met cultuurlab Het Achterland en bevindt zich in De Molkfabryk in Burgum. De ruimte is ingericht met de kunstenaarsmindset als inspiratie. Keunstwurk nodigt er leerkrachten en (kunstvak)docenten uit om samen nieuw onderwijs te onderzoeken en ontwerpen. En we organiseren er regelmatig De Ideeënfabriek, een werksessies voor kunstvakdocenten en kunstenaars die in het onderwijs (willen) werken.
Maakplaats Innovatie
Meer weten?