Maakplaats Innovatie

Educatie PO VO MBO HBO Kunstvak

De Maakplaats Innovatie is een inspiratie- en ontwikkelplek waar we werken aan nieuw inspirerend onderwijs samen met scholen, boeiende makers, kunstenaars en onderwijskundigen.

Er zijn drie Maakplaatsen Innovatie in ontwikkeling, dit doen we samen met partners.
1. Maakplaats Innovatie Burgum, samen met cultuurlab Het Achterland.
2. Maakplaats Innovatie NHL Stenden, samen met docenten en studenten van vijf studies.
3. Maakplaats Innovatie VO, nog in ontwikkeling.

Maakplaats Burgum

Maakplaat Innovatie Burgum is opgezet in samenwerking met cultuurlab Het Achterland en bevindt zich in De Molkfabryk in Burgum. De ruimte is ingericht met de kunstenaarsmindset als inspiratie. Keunstwurk nodigt er leerkrachten en (kunstvak)docenten uit om samen nieuw onderwijs te onderzoeken en ontwerpen. En we organiseren er De Ideeënfabriek, een serie werksessies voor kunstvakdocenten en kunstenaars en makers die in het onderwijs willen werken.

Maakplaats Innovatie NHL Stenden

Gedurende vier werksessies ontwerpen studenten van verschillende opleidingen een ‘reizend filosofisch lab’. Ze mogen dit helemaal zelf invullen: inhoud, thema, vorm en doelgroep. Wij bieden een methodiek en elke keer is er een kunstenaar die het proces begeleidt. De studenten van vijf NHL-opleidingen kunnen meedoen: docent drama, docent beeldende kunst, PABO, Social Work en CMD.
De Maakplaats geeft ze de ruimte om te onderzoeken hoe ze zich verhouden tot de maatschappij. Wat vinden ze belangrijk? Wat willen ze verder verdiepen of onderzoeken? En om samen te werken met studenten van andere studies en elkaars talenten te gebruiken.
In de Maakplaats Innovatie wordt er gewerkt met de kunstenaarsmindset. Het is een open houding, die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend en scheppend tegemoet te treden. De mindset bestaat uit vier stappen: anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken. Het is geen optelsom, maar een proces. Wees niet bang voor een gebrek aan creativiteit. Creativiteit en fantasie, dat zijn spieren. En die kun je trainen!
Data: 21 september, 19 oktober, 23 november, 21 december 2023 met een presentatie in januari 2024.

Maakplaats Innovatie

Meer weten?

Lisette Woldendorp l.woldendorp@keunstwurk.nl