Maakplaats Innovatie

Educatie PO VO MBO HBO Kunstvak

De Maakplaats Innovatie is een inspiratie- en ontwikkelplek waar we werken aan nieuw inspirerend onderwijs samen met scholen, boeiende makers, kunstenaars en onderwijskundigen.

Er zijn drie Maakplaatsen Innovatie in ontwikkeling, dit doen we samen met partners.
1. Maakplaats Innovatie Burgum, samen met cultuurlab Het Achterland.
2. Maakplaats Innovatie NHL Stenden, samen met docenten en studenten van vijf studies.
3. Maakplaats Innovatie VO, nog in ontwikkeling.

Vanuit Keunstwurk begeleiden adviseurs Anne Graswinckel en Lisette Woldendorp het project. “Kort samengevat, is de Maakplaats Innovatie een onderzoekslab waarbij je een groot thema zoals ‘eenzaamheid’ of ‘macht’ met elkaar uitdiept en daarmee tot verrassend nieuwe inzichten komt,” legt Lisette uit. Wat de maakplaats anders en innoverend maakt dan andere methoden, is de persoonlijke aanpak die tijdens de sessies gehanteerd wordt. “Door te durven voelen wat zo’n thema met jouzelf doet, ga je echt de diepte in. En daar kom je tot nieuw begrip over jezelf en de wereld om je heen,” vertelt Anne enthousiast.
Het gehele interview lees je hier.

Maakplaats Innovatie Burgum

Maakplaat Innovatie Burgum is opgezet in samenwerking met cultuurlab Het Achterland en bevindt zich in De Molkfabryk in Burgum. De ruimte is ingericht met de kunstenaarsmindset als inspiratie. Keunstwurk nodigt er leerkrachten en (kunstvak)docenten uit om samen nieuw onderwijs te onderzoeken en ontwerpen. En we organiseren er regelmatig De Ideeënfabriek, een werksessies voor kunstvakdocenten en kunstenaars die in het onderwijs (willen) werken.

Maakplaats Innovatie NHL Stenden

Gedurende inspiratie- en maaksessies ontwerpen studenten van verschillende opleidingen een ‘reizend filosofisch lab’. Ze mogen dit helemaal zelf invullen: inhoud, thema, vorm en doelgroep. Wij bieden een methodiek en elke keer is er een kunstenaar die het proces begeleidt. De studenten van vijf NHL-opleidingen kunnen meedoen: docent drama, docent beeldende kunst, PABO, Social Work en CMD.
De Maakplaats geeft ze de ruimte om te onderzoeken hoe ze zich verhouden tot de maatschappij. Wat vinden ze belangrijk? Wat willen ze verder verdiepen of onderzoeken? En om samen te werken met studenten van andere studies en elkaars talenten te gebruiken.
In de Maakplaats Innovatie wordt er gewerkt met de kunstenaarsmindset. Het is een open houding, die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend en scheppend tegemoet te treden (Merlijn Twaalfhoven). De mindset bestaat uit vier stappen: anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken. Het gaat hierbij niet om een vastomlijnd stappenplan – juist niet! – maar het is een levend proces, waarin de verschillende onderdelen door elkaar heenlopen en elkaar beïnvloeden en inspireren.
Data van de maak- en inspiratiesessies: 15 februari, 14 maart, 28 maart, 11 april, 25 april, 23 mei, 6 juni en 20 juni 2024.


Maakplaats Innovatie VO

Deze maakplaats is nog in ontwikkeling.
In januari is er een eerste netwerkbijeenkomst geweest in Heerenveen.

Maakplaats Innovatie

Meer weten?

Lisette Woldendorp l.woldendorp@keunstwurk.nl