Onderwijscafé 2024 over burgerschap

Educatie PO VO MBO HBO

Denk je graag met vakgenoten na over burgerschap in het onderwijs?
Wil je onderzoeken hoe je burgerschap kan vertalen naar het schoolprogramma?

Het Onderwijscafé over burgerschap bestaat uit twee verdiepende werksessies voor docenten en onderwijsprofessionals uit het PO, VO, MBO en HBO. Met vakgenoten en inspirerende gasten ga je de diepte in! Samen onderzoeken we hoe we met kunst en cultuur een bijdrage kunnen leveren het thema burgerschap, eerst vanuit een filosofische benadering en daarna praktisch.

di 15 oktober Maartje Reitsma
De eerste sessie met Maartje Reitsma gaat in op de filosofische benadering van het onderwerp.
We gaan met elkaar de ruimte verkennen en zoeken we de grenzen van de mogelijkheden op. Wat gebeurt er als de school een grote kunstwerkplaats is? Hoe ziet de schoolgemeenschap er dan uit? Waar dromen we van? Wat leren onze leerlingen dan? Is er dan nog sprake van ‘burgerschapsonderwijs’ of ‘kunst en cultuureducatie?’ We rekken elkaars denkkaders op en durven groot te dromen.

di 26 november Anne Graswinckel
Burgerschapsonderwijs gaat over de basisnormen en -waarden van onze samenleving. Maar hoe word je een goede burger? Hoe ontwikkel je gevoel voor de ander? Hoe voel je je verbonden binnen een rechtvaardige samenleving? Vanuit de kunst en cultuur kan je hierover een prachtig onderzoek starten.
Niet alleen het hoofd, maar ook hart en de handen inzetten om aan den lijve waar te nemen, te voelen en de denken over jezelf, de ander en de wereld. In deze werksessie onderzoeken we met een flinke dot humor de praktische handvatten om te werken aan veerkrachtige kinderen in een verbonden samenleving. Bekijk hier een filmpje dat Anne maakte met De Turn Club over burgerschapsonderwijs met een kunstenaarsmindset.

Terugblik
Beide sessie zijn inmiddels geweest.
Voor de presentatie van Maartje Reitsma klik hier.
Voor het interview met Maartje Reitsma over burgerschap klik hier.
Voor de presentatie van Anne van Graswinckel klik hier.

Fotoverslag van de eerste bijeenkomst door Lucas Kemper:

Meer weten?

Heleen van der Peet h.vanderpeet@keunstwurk.nl