Open Call overzicht

Kunstenaars & Makers

Hier vind je een overzicht van open calls, die interessant zijn voor professionele kunstenaars en makers. We proberen het actueel te houden, maar als je iets mist dan horen we het graag. Alvast bedankt!

update april 2024

Open call voor residentie Villa Kamogawa
Sinds 2011 biedt Villa Kamogawa artist-in-residence programma’s aan voor Duitse kunstenaars. Vanaf 2023 stelt het zich ook open voor niet-Duitse deelnemers en werkt daarvoor samen met de Nederlandse ambassade. De residentie is gelegen in het centrum van de historische stad Kyoto aan de Kamo rivier, de plek waarlangs de stad zich ontwikkelde en nabij het keizerlijk paleis. Op deze inspirerende locatie kunnen contacten worden gelegd met de Japanse culturele scene en nieuwe artistieke projecten tot stand komen. Kunstenaars reageren met eigentijdse visie op de historie van de plek, gebruiken en ambachten, in interactie met de lokale gemeenschap.
Deze residentie in Villa Kamogawa en de Open Call worden georganiseerd door het Van GoghHuis in Zundert. Uit alle aanmeldingen stellen de Van Gogh AiR curatoren een shortlist samen, waaruit de artistiek leider van Villa Kamogawa de kunstenaar kiest die van mei tot en met juli 2024 met een beurs naar Japan kan.
Deadline: 14 april 2024
Meer informatie lees je hier.

Amsterdam light Festival editie 14
De Open Call voor Editie 14 is geopend! Vanaf 1 maart 2024 is het mogelijk om een concept voor een lichtkunstwerk in te sturen. Ben jij een creatieveling met een verlichtend idee? Download dan nu de artist briefing op de site. In de briefing vind je alle informatie over de kunstwerkcriteria en deadlines en het verdere inzendingsproces.
Editie 14 vindt plaats van 27 november 2025 t/m 18 januari 2026. Deze editie zal in het thema staan van ‘Legacy for the Future’ (werktitel). Hoe zullen we in de toekomst worden herinnerd? Of beter gezegd: hoe willen we worden herinnerd? Voor de veertiende editie nodigen we kunstenaars uit om over deze vragen na te denken. Meer informatie over het thema staat in de artist briefing.
Deadline: 14 april 2024.
Meer informatie lees je hier.

Word jij de nieuwe Zookeeper?
Ben jij professioneel kunstenaar en wil jij op een inspirerende plek op onderzoek uitgaan? Kom dan drie maanden experimenteren in Studio Zookeeper, een inspirerende maakplaats in het prachtige Rensenpark, het voormalige dierenpark, in het centrum van Emmen. Het is een werkplek voor kunstenaars uit heel Nederland. Thema van de Open Call: De nacht kan niet zonder de dag.
Zonder concessies te doen aan je eigen kunst leg je verbinding tussen jouw werk, de lokale omgeving en de inwoners. Zie jij kans om met dit thema een link te leggen met de omgeving? Je bent van harte uitgenodigd om te reageren op deze open call, die open staat voor alle kunst disciplines.
Deadline: 15 april 2024.
Meer informatie lees je hier.

SPRING Academy
SPRING Academy biedt masterclasses aan voor opkomende choreografen, dansers, activisten, dramaturgen, theatermakers en performers. Een unieke kans om te werken met internationaal gerenommeerde SPRING-artiesten in een persoonlijke setting. Dit jaar bieden we 24, 26 en 29 de volgende Open Call programma’s aan: Masterclass 1# met Mette Ingvartsen, Masterclass 2# met Taoufiq Izzediou en Masterclass 3# met Veldhuis & Provoost en Extinction Rebellion.
Omdat er beperkte plaatsen beschikbaar zijn, vragen we je om een korte motivatie te schrijven voor deelname via ons Google-formulier.
Deadline: 25 april 2024.
Meer informatie lees je hier.

Micropia Art and Design Award
Ben jij kunstenaar, ontwerper of student aan een kunstacademie en werkzaam op het gebied van biokunst & design? Heb je werk gemaakt dat te maken heeft met microben of microbiologie en die de grenzen tussen kunst en wetenschap verleggen? Wil je dat je werk wordt tentoongesteld in het Amsterdamse museum ARTIS-Micropia? Doe dan mee met de ARTIS-Micropia Art & Design Award 2024! Mogelijk ben je een van de drie winnaars wiens kunstwerken worden tentoongesteld in Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld dat jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekt.
Deadline: 28 april 2024.
Meer informatie lees je hier.

Seed Grant
Een ontwikkelbijdrage voor jonge en opkomende visuele makers.
Je hebt de eerste cruciale jaren in je loopbaan als vormgever, ontwerper of beeldend kunstenaar doorgemaakt en je hebt een consistent oeuvre en cv opgebouwd. Bovendien koester je een bijzonder plan waarmee je een duidelijke artistieke of maatschappelijke impact beoogt. Dan is de Seed Grant misschien een mogelijkheid voor jou.
Aanvragen kan doorlopend, maar zodra het beschikbare budget benut is, sluit de aanvraagmodule voor dat kwartaal. We leggen je voorstel aan minimaal één vakinhoudelijk expert uit onze poule van adviseurs voor en streven ernaar je aanvraag in 4 weken te behandelen.
De aanvraagmodule opent weer op 1 april 2024.
Meer informatie lees je hier.

You are the future of design
Dutch Design Week is calling! Van 19 tot en met 27 oktober 2024 staat Eindhoven helemaal in het teken van het design van de toekomst. De oproep voor inzendingen voor onze 23e editie is nu geopend.
Dien je project in!
Deadline: einde Call for Entries 14 juni 2024.
Meer informatie lees je hier.

Pakje Kunst
Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht worden gebracht in de eigen regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts €4. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan €3. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen.
In Friesland is er een automaat in Leeuwarden en in Drachten.
Iets voor jou? Voor meer informatie klik hier!

Open calls

Meer weten of heb je tips?