29 september 2023

Kinke Kooi wint GERRIT BENNERprijs

Kunstenaars & Makers Nieuws
Foto: Roland Schimmel

Kinke Kooi is de winnaar van de GERRIT BENNERprijs 2023. De jury is onder de indruk van de gelijkmatige kwaliteit en eigenheid in haar werk. Het raakt hedendaagse thema’s als gender, diversiteit en inclusie. De kunstenares ontvangt een geldbedrag en een tentoonstelling in het Fries Museum. Tijdens de opening op 28 oktober wordt de prijs uitgereikt.

De prijs is dit jaar toegekend aan werk uit een langere periode: een zogenaamde Oeuvreprijs. Daarbij werd niet alleen gekeken naar beeldend vermogen, vaardigheid en zeggingskracht. De jury heeft ook gekeken naar overeenkomsten met de naamgever van de prijs. Om een groter podium te bereiken verliet Benner de provincie. Hij sloot zich in Amsterdam aan bij de naoorlogse vernieuwingen in de beeldende kunst. Buiten Fryslân ontwikkelde hij zich tot een (inter)nationaal gevierd kunstenaar.

Net als Gerrit Benner is Kinke Kooi van oorsprong Leeuwarder en verliet zij de provincie. Evenals Benner is het landschap voor haar een inspiratiebron. De kunstenares tekent al ruim veertig jaar datgene wat wringt en gaat in haar werk de confrontatie aan met negativiteit en draait dat om naar het positieve. Een ode aan wat vaak niet wordt getoond of niet wordt gezien. Dat doet ze in uitbundige kleuren, met veel zachtheid en ronde vormen.

Via deze link lees je meer over de prijs.
De organisatie van de prijs is in handen van Keunstwurk, in opdracht van de provincie.