Anke Wijnia

Schilderen, Tekenen
Beeldende kunst

Samenvatting

“Het vastleggen van een persoonlijkheid, dat is zó mooi om te doen”
Het schilderen van een goed portret heeft voor Anke alles te maken met gevoel. “Een portret kan technisch perfect zijn, maar als het geen expressie toont, is het leeg.” Het vangen van iemands persoonlijkheid, daar gaat het haar om: “Ik wil laten zien hoe iemand is, hem ráken. Daarbij laat ik ook mijn eigen emotie spreken, ik schilder wat ik zie maar ook wat ik voel bij de persoon en doe dat heel intuïtief: ik denk niet maar dóe. Ik werk vrij en los, durf te experimenteren en te falen, en schilder graag buiten de lijntjes.”
“Mensen, mode en musea, de bloemen in een veld, de kleuren van een gevel… Inspiratie vind ik overal” Als vijfjarige tekende Anke motieven en dessins, geïnspireerd door de stapels stoffen die ze zag in de stoffenzaak van haar ouders. Graag zat ze er hoog op de trap. ‘Kind, wat zit je toch te dromen!’, zeiden mijn ouders dan. Maar dat deed ik niet, ik observeerde: de mensen, hun gedrag, de interactie. Dat fascineerde me toen al. Als tiener ging ik schetsen, portretten, ik droeg altijd een schetsboekje bij me. Het eerste portret? Dat was van mijn vader, de man van wie ik mijn creativiteit erfde.”
“Dat je begint met een wit doek en niet weet waar het naartoe gaat, die vrijheid, dat is zo heerlijk!”Anke Wijnia (1971) werkte 24 jaar als interieurstylist (voor onder andere Pilat & Pilat) toen zij zich in 2015 fulltime ging richten op haar talent: kunst schilderen. Model- en portretschilderkunst hebben haar grootste liefde. Kenmerkend voor Ankes werk zijn de snelle schildertoets, het warme kleurenpalet en de gelaagde opbouw, waarbij portret of model ontstaan vanuit de ondergrond. Anke werkt met acryl, olie en houtskool en maakt zowel vrij werk als in opdracht.
“Het is heel intiem om een portret te laten maken. Dat mensen je dat vertrouwen geven is heel bijzonder”Wilt u een portret
laten maken door Anke? Het liefst schildert zij naar model, maar als dit niet mogelijk is, volgt na een kennismakingsgesprek een tweede, uitgebreide ontmoeting waarbij door een professionele fotograaf foto’s worden gemaakt. Aan de hand van deze foto’s én uw verhaal gaat Anke aan de slag. Een portret laten maken aan de hand van bestaande foto’s kan ook, bijvoorbeeld van een overleden dierbare.
“Het ene portret is moeilijker dan het andere, maar ik ervaar het schilderen nooit als een worsteling, maar altijd als een uitdaging”

Impressies

Titel: Model op het WAD Anna-Seaske VI
Jaar: 2017
Titel: WADDENLICHT
Jaar: 2017
Afmetingen: 200X50
Titel: model op het WAD Anna-Seaske II
Jaar: 2016
Afmetingen: 150x100
Titel: model op het WAD Anna-Seaske I
Jaar: 2016
Afmetingen: 140x100
Titel: model op het WAD Anna-Seaske IV
Jaar: 2017
Afmetingen: 120x80
Titel: Akke Marije
Jaar: 2019
Afmetingen: 50x60
Titel: Ilse
Jaar: 2015
Afmetingen: 35x50