Annagreet Hoogeland

fotografie
Beeldende kunst

Samenvatting

Mijn naam is Annagreet Hoogeland. Ik ben geboren in het prachtige Friese dorp Grou, alwaar ik temidden van een waterrijk gebied ben opgegroeid. Tegenwoordig woon en werk ik in Leeuwarden.

Mijn opleiding, Fotografische Vormgeving, volgde ik in Apeldoorn aan de Fotovakschool. Tijdens deze opleiding kwam ik in aanraking met pinholefotografie, oftewel lensloze fotografie. Ik ben helemaal verslingerd geraakt aan deze bijzondere vorm van fotograferen.

De natuur en dan voornamelijk de zee, het strand, de duinen, de vergezichten, water en lucht zijn een geliefd onderwerp in mijn werk. Zowel de weidsheid van de natuur om mij heen, als de beelden uit mijn jeugd spelen een grote rol: vakanties op de Waddeneilanden en tochtjes naar het Noordzeestrand van Noord-Holland. Deze beelden hebben een zekere weemoedigheid en dromerigheid.

Belangrijk in al mijn foto’s is de verstilling. Grillige wolkenluchten, het grootse van de natuur, maar dan alsof de wereld zijn adem even inhoudt. Het levert tijdloze en verstilde beelden op. De serie “Ivich langstme” is gebaseerd op het werk van de schrijver en dichter J. Slauerhoff. Twintig foto’s uit de serie “In see fan ljocht”  zijn in 2018 geëxposeerd in Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud.

Impressies

Titel: De Dyk
Jaar: 2011
Afmetingen: 160 * 74 cm
Titel: Dreamfrou
Jaar: 2014
Afmetingen: 73 * 120 cm
Titel: Einekroas
Jaar: 2010
Afmetingen: 100 * 100 cm
Titel: Tsjerke
Titel: Uit de serie "In see fan ljocht"
Jaar: 2018
Afmetingen: 50 * 34 cm