Annemarie Hoogwoud

Fotografie
Beeldende kunst

Samenvatting

Geboren en getogen in Amsterdam, woon en werk ik nu in het noorden, in Friesland.
Na het volgen van de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn, eind jaren ’90, volg ik in de daaropvolgende jaren diverse verdiepingscursussen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In die eerste jaren richt ik mij vooral op het registrerend vastleggen van de inrichting van het landschap; ik fotografeer als het ware van buiten naar binnen waarbij het landschap het doel is. Gaandeweg begint dat te veranderen en ga ik steeds meer van binnen naar buiten fotograferen met het landschap als middel. Zoals een schilder penseel en verf gebruikt, werk ik op een schilderachtige manier met het landschap en de camera om mijn beelden te creëren.

De tijd is de rode draad in mijn werk. Met de verbeelding en verwoording daarvan ga ik meer zien en anders kijken. Met deze andere kijk hoop ik ook anderen te inspireren op zoek te gaan naar dat wat hen raakt.

We leven in een gehaaste wereld. Alles lijkt in een hoog tempo te moeten plaatsvinden. Ergens de tijd voor nemen verschuift hierdoor ver naar de achtergrond. Het is een tempo dat mij uitdaagt daar een omgang mee te vinden, mijn eigen weg en ritme te blijven volgen en te vertragen omdat het nodig is. Immers, door de tijd te nemen ga ik meer zien en anders kijken.

In een soms hectische, onrustige en harde wereld hoop ik dat mijn beelden inspireren stil te staan, een emotie oproepen en uitnodigen te reflecteren op wat gezien wordt.

Ik maak vrij werk, werk in opdracht, geef lezingen, verzorg workshops en exposeer.