Baukje Scheppink

Glaskunst, Grafiek, Interdisciplinaire kunst
Beeldende kunst

Samenvatting

Het puntje van een gaeuwe pen ist felste wapen dat ick ken
(Jacob Cats 1577-1660)

Op de gevel een pittige uitspraak van Jacob Cats, dichter en staatsman. De handgeschreven letter staat centraal in het atelier van Baukje Scheppink. Binnen is letter- en boekkunst te zien.

Boeken
Baukje schrijft boeken nog altijd met de hand. Voor de boekdrukkunst werd uitgevonden, werden alle boeken met de hand geschreven. Eén uniek exemplaar voor de boekkunstliefhebber. Is dat niet vreselijk kostbaar? “Het handgeschreven boek nooit goedkoop geweest. Uit de Middeleeuwen zijn er boeken bekend die voor de prijs van een herenwoning in de stad van eigenaar verwisselden… Zo duur zijn mijn boeken gelukkig niet. Het boek als kunstwerk is arbeidsintensief, maar heel persoonlijk en in prijs vergelijkbaar dan andere kunstvormen. Het is een heel bijzonder cadeau.”

Letters
“Ik schrijf overal letters op,” zegt Baukje, “op papier, leesbaar voor een oorkonde, of vrij en bijna abstract voor een tekst als kunstwerk. Op naamborden of deuren, op krijtborden of etalages, maar ook gegraveerd in glazen voorwerpen. ”De basis is de handgeschreven of getekende letter. In de uitvoering is in overleg van alles mogelijk. In haar atelier, dat vrij toegankelijk is, zijn veel voorbeelden te zien. Als de deur open is, zijn bezoekers welkom. “Ik ben ook weleens onderweg voor opdrachten op locatie, maar op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag ben ik er bijna altijd. Daarbuiten ben ik er ook vaak te vinden, maar wie niet voor niets wil komen, kan beter een afspraak maken.”

Cursussen en workshops
In haar atelier geeft Baukje, lerares Schoonschrijven, cursussen aan kleine groepen. Cursisten krijgen begeleiding bij zowel traditioneel kalligrafiewerk als eigentijdse letterkunst, maar de basis ligt altijd bij de traditie. “Wie geen traditie heeft, kan die ook niet loslaten in vrij werk”, zegt Baukje beslist.

Impressies

Titel: Logo-ontwerp Hantwurk út Fryslân
Jaar: 2017
Titel: Toepassing logo Hantwurk in labeltje
Jaar: 2017
Titel: Jabberwocky, handgeschreven boek
Jaar: 2015
Titel: Oorkonde NVP
Jaar: 2017
Afmetingen: 50x50 cm
Titel: Wintermist, handschreven en gebonden boek, tekst Johan Veenstra
Jaar: 2017
Titel: Meiboek 2017, boek in een eigentijdse variatie op het Deutsche Schreibschrift
Jaar: 2017