Johannes Bosgra

fotografie, video, lichtkunst, interdisciplinair
Beeldende kunst

Samenvatting

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek.
Bij het zien van een landschap hoort hij daar in zijn hoofd muziek bij en vice versa, dat vloeit in elkaar over. Muziek en beeld ontstaan vanuit dezelfde bron. In samenwerking met musici en componisten zoals Philip Glass creëert hij Gesamtkunstwerke van zijn fotografie, video en klassieke muziek. En Bosgra speelt zelf graag piano. Hij heeft twee videowerken gemaakt voor componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. Deze zijn geprojecteerd bij concerten in o.a. De Melkweg en De Meervaart in Amsterdam.

In 2021 heeft hij het videowerk Verklärte Nacht gemaakt, dat in première is gegaan bij Museum Voorlinden. Met zijn fotoserie van 40 spreeuwendansen genaamd Murmurations heeft Johannes Bosgra internationale erkenning gekregen met tentoonstellingen bij o.a. Shanghai Center of Photography, Rotterdam Photo, Head on Photo Festival Sydney, Singapore International Photo Festival, Three Shadows Photography Center Beijing, Prix de la Photographie Paris, Moscow Photo Center, San Francisco Bay Month of Photography. Zijn serie Bomen van Bosgra was te zien in een solopresentatie op de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop en in solotentoonstellingen in torenkasteel De Schierstins in 2019/2020 en bij Arcadia/BOSK in theater de Harmonie en Tresoar in 2022 en in Landgoed Vijversburg in 2023.

In het lopende samenwerkingsproject Schakels worden Bosgra’s foto’s schilderkunstig bewerkt door Christiaan Kuitwaard, deze werken vormen weer de basis voor een componist en pianist. Het project is gepresenteerd op Kunstmaand Ameland 2021.

Begin 2021 heeft Johannes Bosgra de De Rabobank zaal van Stadsschouwburg de Harmonie veranderd in een serene zeewereld. Centraal staat een grote vierkanaals video-installatie die bestaat uit geabstraheerde beelden van de zee, duinen en wadvogels gecombineerd met een soundscape van zeegeluiden en muziek van de postminimalistische componist Max Richter.

Bosgra is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020. In 2019 was Bosgra één van de drie winnaars van de finale van het talentontwikkelingsproject voor beeldend kunstenaars Verhalen in het Landschap, onderdeel van Culturele hoofdstad van Europa Leeuwarden-Fryslân. Hij is winnaar van de Kultuerpriis Tytsjerksteradiel 2020. Voor zijn nieuwe serie Murrmurations heeft hij veel prijzen ontvangen, o.a. de titel Natuurfotograaf van het jaar bij de Prix de la Photographie Paris en goud bij de Moscow International Foto Awards. Verder heeft hij prijzen ontvangen van de International Photography Awards, Black & White Spider Awards, International Color Awards, Minimalist Photography Awards en de San Francisco Bay International Photography Awards.

Bosgra’s werk is internationaal tentoongesteld en uitgevoerd bij instellingen zoals: New World Symphony Hall, Miami; Museum Voorlinden, Wassenaar; concertzaal De Doelen, Rotterdam; Tonhalle Düsseldorf, Düsseldorf; Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam en ACCI Gallery in Berkeley.

Johannes Bosgra was voorzitter van het Hortus Festival voor kamermuziek en heeft bij het Noord Nederlands Orkest gewerkt.

Neem contact met me op als u geïnteresseerd bent in mijn werk, atelierbezoek, lezing geven, samenwerking of werk in opdracht.

Impressies

Titel: Murmuration X
Jaar: 2021
Titel: Murmuration XXIX
Jaar: 2021
Titel: Bomen van Bosgra in Stadsschouwburg De Harmonie - Bosk Artist Residency
Jaar: 2022
Titel: Gewone Esdoorn, geplant 1929, Herenwaltje, Leeuwarden.
Jaar: 2022
Afmetingen: Pigment print op Hahnemuhle rag metallic 160 x 120 cm, oplage 1 van 3.
Titel: Marilandica populier, geplant in 1842, Prinsentuin, Leeuwarden
Jaar: 2022
Afmetingen: Pigment print op Hahnemuhle rag metallic 160 x 120 cm, oplage 1 van 3.
Titel: Zilverlinde 1909 en Hollandse lindes 1934, Prinsentuin, Leeuwarden
Jaar: 2022
Afmetingen: Pigment print op Hahnemuhle rag metallic 160 x 120 cm, oplage 1 van 3.
Titel: Video-installation Stripes for Philip Glass: Facades by Johannes Bosgra | Piano Feico Deutekom
Jaar: 2019
Afmetingen: Full HD (1080p)