Mattie van der Veen

Schilderen, Tekenen
Beeldende kunst

Samenvatting

Liefhebbers van het werk van Mattie van der Veen omschrijven haar werk als verstild, intens en monumentaal.

Magnetisch. Met een intimiteit die geborgenheid impliceert. Werk met een verbazingwekkend evenwicht tussen intens innerlijk gevoel en sensibele expressie.
(Willem Abma, schrijver en dichter)

Een uitstekend tekenaar. Vormvast, trefzeker en met een sterk gevoel voor compositie. Typerend is haar eigenheid van kleurgebruik en de intens doorleefde en gevoelige indruk die het werk maakt. Een talent met Fingerspitzengefühl.
(Johanna Schuurman, kunstrecensent Leeuwarder Courant)

Mattie van der Veen (Dokkum, 1974) is opgeleid aan de Academie Beeldende Kunsten Minerva in Groningen (1998). Haar werk werd al tijdens haar eindexamententoonstelling opgemerkt en sinds die tijd geëxposeerd in gevestigde galeries en openbare ruimtes in Nederland.

Mattie van der Veen werkt realistisch, maar met een duidelijk herkenbare eigen signatuur en sfeer. Een sterk licht/donkercontrast, intense, verzadigde kleuren en verrassende composities en perspectieven zijn belangrijke karakteristieken voor haar schilderijen en pastels. Ze laat zich in haar werk inspireren door de wereld om zich heen, met als centraal onderwerp de mens, vaak vrouwen en kinderen geschilderd in een intieme en authentieke sfeer. Andere geliefde thema’s zijn natuur en stillevens.

Mattie van der Veen werkt in haar atelier in de landelijke omgeving van Houtigehage nabij Drachten (Friesland). Hier kan haar werk bezichtigd worden, op afspraak of tijdens Open Atelierdagen. Naast autonoom werk maakt ze ook portretten in opdracht.

Haar werk was te zien tijdens de Internationale Biënnale van Hedendaagse Kunst in Florence, Italië, in het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam en in Museum ’t Coopmanshûs in Franeker. Museum Møhlmann in Appingedam toont haar schilderijen tijdens de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling en thema-exposities en ze exposeerde haar werk tijdens solo-exposities bij Galerie De Twee Pauwen in Den Haag en Galerie Wildevuur in Hooghalen en was vaste kunstenaar bij Galerie ZoFier. Haar pastels werden gepresenteerd door Galerie De Twee Pauwen tijdens de Holland Art Fair in Den Haag.
Tijdens de Kunstmaand Ameland was haar werk een aantal malen te zien op verschillende locaties op het eiland. Bijzonder was haar deelname aan de tentoonstelling ‘Laudate Dominum’ in de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden, waar haar project ‘Amen’ te zien was. Een groot paneel met 49 handenportretten, dat is aangekocht voor de stilteruimte van een kerk.

Haar schilderijen en pastels werden gepubliceerd in kunstmagazine Tableau, het Franse vaktijdschrift Pratique des Arts, Vind Magazine en in diverse nieuwsbladen en catalogi. Mattie van der Veen was van 2000 – 2011 kunstrecensente en tekstschrijver voor het Friesch Dagblad. Sinds 2015 maakt zij deel uit van het Friese Tekengenootschap Tsien. Haar werk wordt gewaardeerd door verzamelaars en kunstliefhebbers van openbare en particuliere collecties in Nederland en daarbuiten.

Impressies

Titel: Neaken, pastel, 100 x 70 cm
Afmetingen: 100 x 70 cm
Titel: Famke yn grien, acryl op linnen, 120 x 75 cm
Afmetingen: 120 x 80 cm
Titel: Lamkes, acryl op doek, 80 x 120 cm
Jaar: 2019
Afmetingen: 120 x 80 cm
Titel: Ierse Setter, acryl op paneel, 122 x 60 cm
Jaar: 2018
Afmetingen: 120 x 60 cm
Titel: Lupinen, acryl op doek, 50 x 160 cm
Jaar: 2021