Pytsje Cuperus

textiel
Beeldende kunst

Samenvatting

‘Hikke en tein’ (Opgegroeid) in Nes (D). Een agrarisch dorp tussen de beide vissersdorpen Wierum en Paesens/Moddergat waar het waddenlandschap een grote rol in mijn leven speelde. Zomers wandelden we als gezin naar de zeedijk, zwommen we in zee en in de poelen binnendijks, ’s winters was de dijk het talud waarvan we met sleeën naar beneden gleden.
Ook nu bezoek ik met enige regelmaat het waddengebied en de Waddeneilanden, de omgeving die dient als inspiratiebron voor mijn wolschilderijen.

Pytsje Cuperus schildert met gekleurde en gekaarde schapenwol met behulp van de techniek droog-/naaldvilten. Hiervoor maak ik gebruik van diverse viltnaalden, waarmee ik de wol op het pitjeskatoen aanbrengt. Dat gebeurt laag op laag met gekleurde wol. Hierdoor verandert het landschap in een wolschilderij.

Deze manier van werken aan een schilderij geeft mij een rust die te vergelijken is met de rust van de stilte die wordt ervaren als ik wandel in dit prachtige, mooie kwelderlandschap aan de Waddenkust. Het landschap van mijn kinderjaren.

Impressies

Titel: See boppe Amelân
Jaar: 2023
Afmetingen: 70 / 35
Titel: de Kalkman
Jaar: 2023
Afmetingen: 50 / 70
Titel: Strân Amelân
Jaar: 2023
Afmetingen: 30 / 40
Titel: Riesdammen by Moddergat
Jaar: 2018
Afmetingen: 35 / 45