Tryntsje Nauta

fotografie
Beeldende kunst

Samenvatting

Als fotograaf en beeldend kunstenaar werk ik aan projecten en opdrachten in heel Nederland, met de nadruk op het Noorden. Je vindt mijn foto’s in culturele media, in boeken en op posters, maar ook in museumcollecties als het Fries Museum en het Fotomuseum in Den Haag. Vaak herken je ze aan een heldere beeldtaal en een bepaalde verstilling.

Ik houd van het bedenken van visuele concepten en het vertalen daarvan naar persoonlijke, poëtische beelden. Dit doe ik bijvoorbeeld in de vorm van conceptueel werk en eigenzinnige campagnebeelden, waarvoor ik meestal ook de art direction en styling verzorg.
Maar mijn hart ligt ook bij documentaire (portret)fotografie, waarbij ik me graag laat verrassen door de werkelijkheid. Vanwege mijn sociaal bewogen inslag passen opdrachtgevers met een maatschappelijke of culturele inslag me het best.

Mijn vrije fotografieprojecten zijn vaak conceptueel van aard. Voor mijn project ‘Oranjekoek’ ging ik bijvoorbeeld in een tot fotostudio omgebouwd busje langs alle Friese bakkers om hun oranjekoeken in beeld te brengen. Het resultaat is een museale fotoserie en het boek Oranjekoek, een encyclopedische ode aan de schoonheid van dit ambachtelijke culinaire erfgoed.

Impressies

Titel: Jitske / Opus
Jaar: 2023
Titel: Advendo
Jaar: 2019
Titel: Lars
Jaar: 2017
Titel: Oranjekoekboek
Jaar: 2014
Titel: Dorp achter tralies in het Fries Museum
Jaar: 2013
Titel: Dorp achter tralies in het Fries Museum
Jaar: 2013
Titel: Tentoonstelling Gerrit Bennerprijs
Jaar: 2014
Titel: Tentoonstelling Gerrit Bennerprijs
Jaar: 2014
Titel: Something blue / Museum Martena
Jaar: 2012
Titel: Roua
Jaar: 2024