08 februari 2024

Publieksprijs voor Friese Filmleraar

Educatie VO Nieuws

Leerkracht Chris Beijer van de Leeuwarder Schoolvereniging heeft de publieksprijs in de wacht gesleept tijdens de landelijke verkiezing van Filmleraar van het Jaar. Alhoewel de juryprijs naar een andere docent is gegaan, was Beijer de publieksfavoriet met de meeste stemmen.

Chris Beijer was een van de zes genomineerden tijdens deze zesde editie van Filmleraar van het Jaar, een landelijke verkiezing die wordt georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de regionale Filmhubs on meer aandacht te vragen voor (het belang van) filmeducatie.

Het publiek heeft -naast een vakjury- een prominente rol in de verkiezing. De filmleraren hebben de afgelopen maanden enorm hun best gedaan om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Met maar liefst 30% van de duizenden stemmen trok de Friese filmleraar uiteindelijk de overwinning naar zich toe, mede dankzij de hulp van oproepen van o.a. de burgemeesters van Leeuwarden (Sybren Buma) en Heerenveen (Avine Fokkens).

Over de verkiezing

Vlogs, Blockbusters, Instagram-stories, TikTok-video’s. Films maken en kijken is voor de meeste kinderen en jongeren dagelijkse kost. Maar hoe leren ze om te gaan met de kracht van al die beelden? Bevragen wat je ziet en wat je maakt en benoemen wat een beeld met je doet, levert rijke gesprekken en inzichten op. Over de maatschappij, de geschiedenis, wetenschap, de maker en over de kijker zelf. Steeds meer leraren besteden hier aandacht aan in de klas. Het Netwerk Filmeducatie zet met deze verkiezing de leraren in de spotlight die het medium bewust, inspirerend en in al zijn kracht en pracht maken en onderzoeken.