11 april 2023

'Vanuit verbinding en waardering'

Educatie Verhalen

‘Ik gun iedere leerkracht zo’n mooie tool; vanuit verbinding en waardering naar elkaar kijken en werken.’ Dat vertelt Kindertalentenfluisteraar en IB’er Nelleke Keuning van De Kabas in Franeker over de 3-daagse cursus Talentgedreven werken.

Het is een hele andere benadering dan kinderen aanspreken op hun gedrag. “Soms zie je als leerkracht het authentieke kind minder goed; omdat we het gedrag dat ervóór zit alleen nog maar kunnen zien,” vertelt Nelleke. “Een kind met ADHD past bijvoorbeeld minder makkelijk tussen de vier muren van een school. Terwijl ‘bewuste beweger’ tegelijkertijd ook hun talent is. Om van een beweeglijk kind het natuurtalent in te kunnen zetten, heb je de goede context én activiteit nodig. Een kind met ADHD kun je bijvoorbeeld naar het kopieerapparaat laten gaan. Of je laat ze vooruit rennen als je gaat buitenspelen. Op die manier kunnen ze dit talent ook inzetten binnen de school.”

Natuurtalent

Met een groot vel, mooie kleurtjes en de naam van het kind in het midden van het papier start ze. Zo voert Nelleke een talentgesprek met een kind. Meestal vanaf 6 jaar ongeveer. Alhoewel Nelleke ook gespecialiseerd is in het jonge kind. Dan hebben ze het over: ‘Waar word jij blij van? Wanneer ga je zo in iets op, dat je de tijd vergeet?’ Zo ontstaat er een blad met daarop prachtige natuurtalenten.

Ieder kind heeft bakken met talent. Dit natuurtalent gaat niet over uitblinken. Maar over wat vanzelf lijkt te gaan. Wat voldoening oplevert. Binnen een talentengesprek haalt Nelleke er ongeveer 15 talenten uit.

Veerkracht

Nelleke deed in 2021, tussen de pandemieën door, de 3-daagse cursus tot Kindertalentenfluisteraar bij Keunstwurk. De methodiek vertelt over 39 talenten: van de ‘vertrouweling’, tot de ‘buikdenker’. “Veel kinderen zijn ‘momentgenieters’ en ‘groepsdieren: hoe ga ik met anderen om’,” vertelt Nelleke. “Dit zijn natuurtalenten waar ze energie van krijgen. Die hun batterij oplaadt. Die je als leerkracht kunt inzetten en die kinderen hun ‘pot’ met veerkracht voedt. Als ze dan eens door moeten zetten, dan kunnen ze daar uit putten.”

Keunstwurk biedt elk jaar de cursus Talentgedreven werken aan in Fryslân. Houd de website en socials in de gaten voor actuele data.