19 september 2023

Wie wordt de Filmleraar van het Jaar?

Educatie PO VO Nieuws

Niet alleen het nieuwe schooljaar is van start gegaan, ook de zoektocht naar de meest inspirerende Filmleraar van het Jaar 2023-2024 is begonnen. Een filmleraar is een meester, juf of docent die samen met leerlingen de kracht en pracht van film viert. Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen, zodat ze meer leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken.

Vorig jaar schopte Hendrik Atze van Doezem het tot de landelijke finale. Als docent Geschiedenis in Buitenpost zet hij een eigen YouTube-kanaal vol VLES’en (videolessen) in om zijn geschiedenisverhalen te vertellen: speels, grappig en vol vuur.

Dit jaar verloopt de zoektocht via voorrondes in zes regio’s (filmhubs) waaronder regio Noord (Groningen, Friesland en Drenthe). Op 1 november zijn de regionale winnaars bekend die kans maken op de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2023-2024. Deze zes nieuwe toppers ontvangen allemaal een Cineville-pas om een jaar lang gratis mee naar de bioscoop te gaan.

In november start de landelijke verkiezing met een uitgebreide publiekscampagne. Iedereen kan vanaf november online stemmen op zijn of haar favoriet. Daarnaast buigt de vakjury zich over de zes finalisten. De winnaar wordt woensdagmiddag 31 januari bekendgemaakt tijdens een feestelijk event voor leraren op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Teacher in residence

De winnaar is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), een bezoek aan een bioscoop naar keuze met de klas en neemt plaats in de jury van de verkiezing van het volgende jaar. Daarnaast geeft Netwerk Filmeducatie één plek weg voor de enige post-hbo jaaropleiding Filmeducatie van Nederland: On The Movie. Ook mag de winnaar als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie filmlessen voor zijn of haar klas ontwikkelen.

De aanmeldperiode is kort: leraren mogen zichzelf of hun collega’s tot en met 1 oktober 2023 opgeven via filmleraarvanhetjaar.nl.