Hoe kun je bij de leerling creativiteit en meer procesgericht werken stimuleren?
Bij de cursus ‘Werken in ateliervorm’ staat het ontdekken van materialen en het oriënteren op technieken centraal. Het is een laagdrempelige manier om zelf ontdekkend te leren. In twee ochtenden leer je werken met atelierkaarten.
Wat is ‘Werken in ateliervorm’
Als docent neem je een coachende rol aan. Samen met de leerlingen ga je op ontdekkingsreis. Kijken zonder oordeel en blij worden van alle ontdekkingen die worden gedaan zorgen voor een ontspannen sfeer in de groep. Er wordt een rijke stimulerende leeromgeving gecreëerd door een techniek op diverse manieren aan te bieden. Zo krijgt de leerling de gelegenheid deze techniek op zijn of haar eigen manier te ontdekken en te onderzoeken. Acht atelierkaarten ondersteunen je bij het werken met technieken en materialen. En eenmaal over de drempel van het procesgericht beeldend werken kunnen de ideeën gaan vloeien!
De atelierkaarten krijg je bij de cursus. Ze gaan over acht technieken uit de beeldende leerlijn van de SLO en voldoen hiermee aan de kerndoelen. De kaarten kunnen gebruikt worden in groep 1 t/m 8 waardoor er een begin kan worden gemaakt met een beeldende leerlijn.
Werken in ateliervorm is ontwikkeld door cultuurcoaches van Kunstkade samen met leerkrachten.
Kunstvak-route
Het coachingstraject is onderdeel van de Kunstvak-route, deze route bevat verschillende mogelijkheden voor kunstvakdocenten in Fryslân, zoals cursussen, coaching, intervisie en stage, en is ontwikkeld door Keunstwurk en Kunstkade.