De Ideeënfabriek is een werksessie waar je samen met andere kunstvakdocenten, kunstenaars en makers kennis en inspiratie uitwisselt en verdiept.
De werksessies zijn voor dit jaar helemaal volgeboekt.
In 2024 komt er weer een nieuwe serie.
In 2023 organiseren we zeven keer een Ideeënfabriek met elke keer een inspirerende en deskundige gast. De werksessies zijn interessant voor kunstvakdocenten die al werken op scholen maar graag samen met vakgenoten kennis willen uitwisselen en verdiepen. En voor kunstenaars en makers die in het onderwijs willen werken.
2023
do 26 januari: Wêr komsto wei – Bert Looper
Met historicus en schrijver Bert Looper gaan we in op het verleden, wêr komsto wei. Hoe ga ik om met mijn omgeving en waar ik vandaan kom? We gaan een kaart maken van Friesland! Verdiepen waar je je thuis voelt.
Voor een kort verslag met literatuurlijst klik hier.
do 23 februari: Verdwaalatlas – Sonja Reus en Johan Postma
Tijdens de tweede Ideeënfabriek staat De Verdwaalatlas centraal. Hoe kun je met jonge mensen de wereld verkennen als kunstenaar? Kunstvakdocenten Sonja Reus en Johan Postma laten zien hoe je de Verdwaalatlas kunt vertalen naar lessen over duurzaamheid en je omgeving voor het po en vo.
Voor een kort verslag van Johan en Sonja klik hier.
wo 22 maart: De leraar als kunstenaar – Bart van Rosmalen
In de kwetsbare ruimte tussen de docent en de leerling of student ontstaat betekenis en daar zit ook de pedagogische opgave. Hoe kunnen kunst en cultuur je daarbij helpen? Bart van Rosmalen werkt vanuit het muzische perspectief, waarbij ruimte wordt gemaakt voor het scheppende en creatieve in de mens. De leraar als kunstenaar.
Voor een kort verslag met linkjes naar werkvormen klik hier.
do 20 april: Poppenspel en empathie – Jogchum Jalink
Over hoe empathie zich laat zien als je met poppen werkt. En je gaat aan de slag om je eigen pop te maken met Jogchum Jalink. Hij werkt al jaren als poppenspeler voor televisie en theater. Hij speelt o.a. Salamander Klöpping in ZML, Opper de Pop in De Boterhamshow en de Sesamstraatfiguren Angsthaas en Elmo.
Hier de linkjes voor een kort verslag, werkblad empathie en tips van Jogchem.
do 1 juni: Kunstenaarsmindset – Merlijn Twaalfhoven
Merlijn Twaalfhoven nodigt je uit om de speelse en onderzoekende houding die hij ‘de kunstenaarsmindset’ noemt, in jezelf wakker te schudden. Onderzoek de wereld als een kunstenaar: door anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken.
Voor aantekeningen en linkjes klik hier.
do 29 juni: Een duik in de hersenen – Mark Mieras
Kunsteducatie helpt kinderhersenen om de sleutelvaardigheden te ontwikkelen voor een samenleving die steeds sneller verandert. Voor een samenleving waarin wat standaard is wordt geautomatiseerd, en waar het voor mensen dus steeds meer draait om creatieve taken. We nemen met wetenschapsjournalist en auteur Mark Mieras een duik in de hersenen. Wat is leren? Wat is creativiteit? En hoe gaat dat het handigst?
Voor een kort verslag klik hier.
do 14 september 15.00-17.30: Gehechtheid en delen – Happy van der Heide (vol)
Met circulair kunstenaar Happy van der Heide gaan we het hebben over delen en gehechtheid. Delen is belangrijk om verbinding tot stand te brengen. Hoe voelt het als je iets van waarde aan een ander (moet) geven? Hoe ga je daarmee om?
Alle werksessies zijn in Maakplaats Burgum, in de Molkfabryk, Burgumerdaam 28l.
Fotograaf Lucas Kemper kwam langs op 23 februari:




