09 januari 2025

Sterke plannen voor Smallingerland

Amateurkunst Nieuws

Keunstwurk heeft, samen met de gemeente Smallingerland, culturele initiatiefnemers geselecteerd die financiële ondersteuning & begeleiding ontvangen vanuit de pilotregeling Voorbij de Vierde Wand. Deze regeling is bedoeld om vernieuwende samenwerkingen en creatieve projecten in de gemeente te stimuleren.

Een open call in het najaar van 2024, gelanceerd om vernieuwende en duurzame initiatieven te stimuleren, heeft geleid tot vijf gehonoreerde plannen. De selectie werd, in samenwerking met de gemeente Smallingerland, zorgvuldig gemaakt op basis van een puntensysteem, waarbij voorstellen maximaal 20 punten konden scoren. Hierbij werd gekeken naar de volgende criteria:

  • Duurzaamheid: Het idee moest een blijvende impact hebben binnen het betreffende veld en geen eenmalig initiatief zijn.
  • Samenwerking: Alleen projecten die samenwerking met andere partijen of organisaties aangingen, kwamen in aanmerking. Individuele initiatieven zonder partners werden uitgesloten.
  • Vernieuwing: Het voorstel moest innovatieve ideeën of werkwijzen bevatten die nog niet eerder waren toegepast.
  • Laagdrempeligheid en toegankelijkheid: Het idee moest eenvoudig toegankelijk zijn voor een breed en divers publiek.
  • Begroting en planning: Het voorstel moest financieel en praktisch haalbaar zijn.

Op elk van deze criteria konden de voorstellen punten scoren (1-5). De uiteindelijke vijf gehonoreerde plannen behaalden de hoogste totaalscores en voldoen daarmee aan alle gestelde voorwaarden.

De geselecteerde initiatiefnemers zijn:

Federatie Smelneklank | heeft een plan ingediend dat zich richt op het versterken van muzikale samenwerking en het vergroten van zichtbaarheid van muziekverenigingen in Smallingerland. Het project wil verbindingen leggen tussen muziekverenigingen en andere culturele instellingen, met aandacht voor vernieuwing en publieksbereik. Het doel is niet alleen het behoud van muzikaal erfgoed, maar ook het creëren van kansen voor jong talent en crossovers met andere kunstvormen.

Maakplek voor jongeren | Miriam Dijksman richt zich op het opzetten van een laagdrempelige, creatieve ontmoetingsplek in Drachten voor jongeren van 9-14 jaar. De ruimte biedt mogelijkheden om te experimenteren met kunstvormen zoals schilderen, keramiek en textiel, zonder verplichtingen of hoge kosten. Het initiatief bevordert zelfontplooiing, positieve vrijetijdsbesteding en sociale binding, en biedt een veilige omgeving voor jongeren in een cruciale levensfase.

It lûd fan Smallingerland | Corina Lasher. Corina gaat gratis evenementen voor de cultuursector organiseren in de gemeente, van beginners tot professionals. Elk evenement biedt een workshop of panel over diverse onderwerpen zoals mindset, kunst of muziek, gevolgd door een voorstelling en een netwerkmoment. Het doel is om te inspireren, prikkelen en verbinding te creëren binnen de culturele wereld van Smallingerland.

Gregoriaans koor | Het Gregoriaans Ensemble ‘Samen Sterk’, onder leiding van Jeroen van Dijk, brengt mensen met psychische kwetsbaarheid samen door middel van Gregoriaanse muziek. Het doel is sociale verbinding en het vergroten van bewustwording over eenzaamheid. Het ensemble oefent in Smallingerland, zonder publiek, en deelt hun voortgang via digitale platforms zoals sociale media en YouTube.

Wekelijkse creatieve inloop | Bernadette de Heij, Studio Frutsels. Bernadette wil een wekelijkse creatieve inloop op school starten in Smallingerland, waar leerlingen via ontspannende activiteiten zoals keramieken en schilderen tot rust kunnen komen en zich gezien voelen. De inloop biedt een veilige plek voor creatieve inspiratie en signalering, met korte lijntjes naar schoolpersoneel.

Deze ideeën onderscheiden zich door hun innovatieve ideeën en hun vermogen om een verbindende rol te spelen binnen Smallingerland. Dankzij de financiële steun vanuit de regeling krijgen zij nu de kans om hun plannen te realiseren en een blijvende impact te maken op het culturele landschap van de regio.

De andere plannen voldeden niet aan de randvoorwaarden. Met deze pilot zet Smallingerland een belangrijke stap richting een bruisend en toekomstbestendig cultureel veld.

Deze open call is onderdeel van een pilotregeling genaamd – Voorbij de 4e wand 

Keunstwurk heeft extra financiering gekregen om projecten uit te voeren voor het amateurkunstveld vanuit de Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst. Hierdoor krijgt Keunstwurk de mogelijkheid om extra focus te leggen op vier gemeentes in Fryslân. De vier betreffende gemeentes zijn: Leeuwarden, Smallingerland, Ooststellingwerf en Waadhoeke. We gaan met verschillende methodes aan de slag om te testen wat het beste werkt voor het amateurkunstveld. Lees hier welke methodes dat zijn.  

Wat we doen in deze pilot? Lees het hier

Contact

Heb je vragen?