12 april 2024

‘Talentgedreven werken geeft me handvatten om leerlingen te zien en te stimuleren’ 

Educatie PO VO Verhalen
Foto: Lucas Kemper

 
Gerben Gerbrandy is meester van groep 4 op CBS De Ark in Makkum. Hij volgde dit jaar de cursus Talentgedreven werken en kreeg les van Luk Dewulf en Froukje Geerts. “Talentgedreven werken geeft me handvatten om leerlingen te zien en te stimuleren in datgene waar ze energie van krijgen’, zegt Gerben. “Zij bouwen, ik sta op de steiger en kan de juiste stenen aangeven.” 

In de cursus staan positieve psychologie, de talentbenadering en de mindsettheorie centraal. De cursus helpt om de eigen focus bij het werken met kinderen scherper te krijgen. Hoe kan je werken vanuit een talentbenadering, wat vind je daarbij echt belangrijk en zeker ook: welke talenten heb je zelf, en hoe kan je die goed inzetten? 

Creatieve maker, Ideeënfontein en Woordkunstenaar 

Voor wie Gerben kent zal het geen grote verrassing zijn dat Creatieve maker, Ideeënfontein en Woordkunstenaar zijn talenten zijn. Hij zette op De Ark de cultuurklas op, een variant op de plusklas en de klusklas. Iedere woensdag was er extra aandacht voor beeldende vorming, drama, muziek, erfgoed en (Fryske) taal. 
Naast zijn werk zie je hem vaak op het podium. Hij zit in twee bands en organiseert culturele activiteiten in Witmarsum, waar hij woont. Hij denkt ook ieder jaar mee over een originele invulling van het kerstfeest en houdt ervan om in de klas met taal en woordgrapjes bezig te zijn.  
 
Ruimte voor eigen invulling 

“Op school probeer ik de creatieve lessen zelf te maken. Dan is er bij de kinderen ook ruimte voor hun eigen invulling.” Dat bleek bijvoorbeeld bij een les over mijters. Gerbens stagiair merkte achteraf op dat ze geen voorbeeld hadden gemaakt. Maar wie zegt dat een mijter altijd rood met een geel kruis moet zijn? “Nu waren er twintig totaal verschillende mijters, dat is toch veel leuker?”   

Ook Talentfluisteraar worden?  

Of benieuwd naar jouw talenten? We bieden de cursus Talentgedreven twee keer per jaar aan; in het voorjaar en het najaar.

Meer weten?