Voor elke school zoeken we een passend educatietraject. We noemen dit een Maakplaats; want je leert door te doen. Er zijn vijf thema’s. Het kan gaan over burgerschap, erfgoed & omgeving, taal & cultuur, wereldoriëntatie & kunst of talentontwikkeling.
Elke Maakplaats begint met het maken van een goede onderzoeksvraag en vervolgens zijn er enkele bouwstenen: teamdag (teamtraining en werksessie), co-teaching (samen lesgeven), co-creatie (samen ontwerpen), presentatie (zichtbaar maken), evaluatie (reflecteren op proces en uitkomst).
Je kunt kiezen uit vijf thema’s:
Maakplaats Burgerschap
Jezelf in verhouding tot de wereld en alles wat daarbij komt kijken, dat is burgerschap en cultuuronderwijs. Het draait om jezelf en de wereld leren kennen en daarop reflecteren. Kunst kan hierin een prachtige rol vervullen. Met kunst kun je pittige cultuur- en burgerschapsthema’s onderzoeken en verbinden. Het stimuleert empathie, reflectie en begrip voor jezelf en de ander. Zo wordt burgerschap niet alleen een vak, maar een waardevolle ervaring voor het leven.
Maakplaats (Fryske) Taal en cultuur
Kunst, cultuur en taal zijn met elkaar verbonden, omdat ze allemaal manieren zijn waarop mensen hun ideeën, emoties, ervaringen en identiteit uitdrukken. Ze kunnen elkaar ook versterken en verbinden. Kunst- en cultuurlessen bieden een rijke leeromgeving waarin je aan taal kunt werken. Een belangrijk onderdeel van deze maakplaats is het Keunstryk-project, dat meertalig taalonderwijs en cultuureducatie op inspirerende wijze samenbrengt.
Maakplaats Wereldoriëntatie en kunst
Wil jij leerlingen de wereld laten onderzoeken en dit verbinden aan doelen voor kunst en cultuur? Door wereldoriëntatie te koppelen aan kunst en cultuur ontdekken leerlingen nieuwe verbanden. En wanneer je de focus verlegt van het eindresultaat naar het proces, ontstaat ruimte voor creativiteit, autonomie en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Leerlingen leren denken buiten de gebaande paden, net als kunstenaars en wetenschappers. Zo wordt leren niet alleen betekenisvoller, maar komen talenten vanzelf tot bloei.
Maakplaats Erfgoed en omgeving
Erfgoed is dichtbij, maar wat is het eigenlijk? En waar vind je het in de buurt? Je gaat samen met je team aan de slag met erfgoed en omgeving. Met een expert onderzoek je de buurt en verbind je het met de thema’s of methode van de school. Je leert hoe je de omgeving op inspirerende wijze met leerlingen kunt onderzoeken en gebruiken in je onderwijs en hoe je het kunt verbinden aan de leefwereld van de leerlingen.
Maakplaats Talentontwikkeling
Staat talentontwikkeling centraal op je school? Dan is deze maakplaats interessant voor jou! We onderzoeken hoe het team kijkt naar talent en talentontwikkeling. Hoe creëer je een omgeving op school waarin zowel kinderen de kans krijgen om hun talenten te ontdekken (de inclusieve benadering), als waar specifieke talenten verder kunnen bloeien (de exclusieve benadering)? Wat kun je doen om deze kansen te bieden? En hoe zorg je ervoor dat je activiteiten zo zijn opgezet dat kinderen ook echt de ruimte krijgen om hun talenten te verkennen en zich te ontwikkelen, ongeacht hun startpunt?
Wil jij een Maakplaats op jouw school?
Elk educatietraject op school begint met een gesprek met de cultuurverbinder. Die weet namelijk wat er speelt in jouw regio en hoe we samenwerken met het kunstencentrum en het regionale aanbod. Er zijn meerdere cultuurverbinders, verdeeld over elf regio’s in Friesland. Hieronder zie je welke cultuurverbinder in jouw regio werkt. Ga samen aan de slag!
