Is dat nou kunst? - lessenreeks

Educatie PO

Kunst is een belangrijk en vaak onderschat onderdeel van onze cultuur. Maar wat is kunst nou precies? En wat kun je ermee? Waarom maken mensen eigenlijk kunst? En wat kan kunst voor kinderen betekenen? Kun je met elkaar praten over kunst? En hoe doe je dat dan met kleuters of met groep 8?

Praten over kunst zet aan tot vragen stellen, inleven en verbeelden. Het laat kinderen verschillen herkennen en nadenken over esthetische keuzes. Het kijken naar kunst, het ervaren van kunst en het maken van kunst biedt kinderen de mogelijkheid om – in interactie met de wereld – hun eigen verhaal en dat van een ander te verkennen en te begrijpen.

De reeks Is dat nou kunst? heeft voor elke groep een filosofische les om met leerlingen te praten over kunst en een doe-les om zelf te ontdekken. De lessen sluiten aan bij het ontwikkelingsniveau van de kinderen. Je kunt de lessen – in combinatie met het digibord – los van elkaar gebruiken of in een reeks.

Download hier de handleiding
Download hier de doorvraagkaartjes

Kunst is spelen – groep 1 & 2

Hoe maakt een kunstenaar een kunstwerk? Wanneer is het af? En wie bepaalt dat?
Eigenlijk speelt een kunstenaar met vormen en kleuren, met afstand en dichtbij… een spel waarbij hij zelf de regels bedenkt. Tot het af is.

Lesbrief groep 1&2

Video’s groep 1&2:


Kunst is anders kijken – groep 3 & 4

Waarom maken mensen kunst? En waarom zijn er zoveel verschillende soorten kunst? Kunst wordt gemaakt om iets te laten “zien”. Neem nou de zee. Iedereen kijkt anders naar de zee en daardoor laten kunstenaars de zee op heel veel verschillende manieren zien. Maar waarom doen ze dat? We zien toch allemaal dezelfde zee?

Lesbrief groep 3&4

Video’s groep 3&4:


Kunst is vertellen – groep 5 & 6

Kunstenaars zijn verhalenvertellers. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? En waarom kijken wij er dan naar? Het is toch het verhaal van de kunstenaar! Kan je met verf een verhaal vertellen? Of met dans? Of in een film?

Lesbrief groep 5&6

Video’s groep 5&6:

Kunst is verandering – groep 7 & 8

Zolang als de mens bestaat, zolang wordt er kunst gemaakt. Maar wanneer noem je iets eigenlijk kunst? Zijn onze ideeën over kunst altijd hetzelfde gebleven? Is kunst in staat de wereld te veranderen? Er zijn ook kunstwerken waarvan je je afvraagt waarom ze eigenlijk gemaakt zijn. Zo gek, raar, lelijk, bijzonder… Alleen maar om mooi te zijn? En als je iets niet mooi vindt, mag je dat dan zeggen?

Lesbrief groep 7&8

Video’s groep 7&8:

De lessenreeks Is dat nou kunst? is ontwikkeld door Kunstkade en Keunstwurk.